"Миналата година си закупих апартамент и гараж в груб строеж в сградата, в която се оказа, че има и г-жа Цецка Цачева. Цената на имота е 327 000 лв. 292 000 лв. е апартаментът от 116 квадрата и 35 000 лв. е гаражът, който е 35 квадрата на стойност 500 евро на квадратен метър" - това обясни пред "24 часа" членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Гергана Мутафова, чието име също попадна в скандала за евтини апартаменти.

"Това са абсолютни неверни внушения!", коментира съдебният кадровик публикациите в някои медии.

Тя отрече да е дала на фирмата "Артекс" 1147 евро на квадратен метър, цената на квадратен метър била 1300 евро.

"Финансирала съм сделката със 100-процентов кредит от банка, който не съм взела на преференциални цени, а на цени, които са обявени на гише. И това може лесно да се провери, като се изисква информация от банката или от декларацията ми пред КПКОНПИ", подчерта Мутафова.

За сделката банката тя получила договорна ипотека, за която платила всички необходими такси.

"Сделката е изповядана на сумата от 327 хил. лв. Това е реалната пазарна цена. И на тази цена съм платила всички данъци и такси, които по закон се плащат при изповядване на подобна сделка", добави членът на ВСС.

Тя изтъкна, че само за прехвърляне на апартамента е броила 8000 лв. местен данък на район "Изгрев", където се намира апартаментът й. Отделно от това платила всички нотариални данъци, такси за вписвания, такса за нотариус и т.н.

За да й отпусне банката кредит, била направена пазарна оценка на имота от независим оценител, който самата финансова институция си избрала.

"Към дата 20 юли 2018 г. оценката бе 335 000 лв., т.е. с 8000 лв. по-скъп от цената, на която аз съм го платила", уточни Мутафова.

И обобщи:

"Нямам жилище в София, не искам да живея на хотел, който да ми плаща ВСС, нито искам да живея на квартира, която да ми плаща също ВСС. Не искам ВСС да ми плаща и бензина всеки ден от Пловдив до София, защото семейството е в Пловдив, затова си купих жилище".

Гергана Мутафова стана члена на ВСС от квотата на Народното събрание като номинация на ГЕРБ. Участва и в битката за кадровия орган от прокурорската квота, но малко не й стигна, за да бъде избрана. Преди 3 октомври 2017 г. бе районен прокурор на Пловдив.