Името на председателя на Комисията за противодействие на корупцията иза отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгеив беше замесено в скандала със скъпите апартаменти на занижени цени, продавани на политици. Именно ръководената от него комисия проверява имотните сделки, сключени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева и, както се оказа днес - още един зам.-министър - на енергетиката - Красимир Първанов.

Днес сайтът "Фрогнюз" съобщи, че от 2012 г. до днес Георгиев е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж, като е декларирал, че ги е купил за общо 527 095 лева, вместо за доста повече. 

Според информацията първо той купил апартамент от 99,41 кв.м. на 4-тия етаж и две паркоместа от по 12,50 кв.м. в нова жилищна сграда на ул. "Коста Лулчев", намираща се на около 100 метра от паркинга на бившия хотел "Плиска". Пламен Георгиев е декларира, че е придобил имота за 207 318 лева с банков кредит и спестявания. Това прави цена от 106 000 евро или общо по 854 евро за кв.м., при положение, че в района цените за луксозни жилища са 1300- 1500 евро, пише още в публикацията.

5 години по-късно шефът на КПКОНПИ си купил апартамент от 156 кв.м. на ул. "Професор д-р Георги Павлов", която се намира на около 100 метра от Министерство на външните работи, и гараж от 42,94 кв.м. Той е декларирал, че ги е придобил съответно за 293 374 лева и 19 558 лева или съответно 150 000 евро и 10 000 евро. Така излиза, че апартаментът е по цена от 961,54 евро за кв.м., а гаража за 232,88 евро за кв.м., се твърди в материала.

По този повод председателят на КПКОНПИ излезе с позиция, публикувана в "24 часа". Ето какво се казва в нея:

"Приходите и финансовите задължения на семейството ми са проследими за целия период от 2012 г. насам на страницата на Публичния регистър, който до 23 януари 2018 г. беше към Сметната палата. От декларациите, които редовно съм подавал, е видно, че за всеки от притежаваните от семейството ми имоти е теглен ипотечен кредит, а през 2017 г. съм продал наследствен апартамент от 103 кв.м. в София.

Всяка от сделките е изповядана и декларирана на реалната покупко-продажна цена и за това може да се направи сравнение с нотариалните актове на съседите ми. Зад сделките стоят както моите доходи, така и тези на съпругата ми, която е стоматолог.

Купеният през 2012 г. апартамент в кв. "Гео Милев" ни беше продаден преди акт 16, заедно с две паркоместа, които могат да се използват само за един автомобил. Макар да са продадени заедно с апартамента, няма пазарна логика, в която цената на квадратурата им да се пресмята като цена за жилищна площ.

Много бих се радвал да придобия имот на алея Яворов - каквито сравнения на цените се дават за втория придобит имот от мен и съпругата ми през 2017 г. За съжаление, обаче и този имот не е в кв. "Изток", а е в кв. "Гео Милев", където средната цена на имотите към момента, при сериозния ръст на цените спрямо предишните периоди, е 1187 евро. Само пояснявам, че това не е ново строителство, на последен етаж, където обичайно цените са по-ниски и с проблеми, които все още не съм отстранил.

Неоснователни са спекулациите, че аз ще правя проверка на имуществото на което и да било лице. Съгласно ЗПКОНПИ проверките се извършват от съответните специализирани дирекции в Комисията и по ред, определен в закона, а крайното решение за резултата от тях се взема с гласуване от цялата петчленна комисия. Приемам тези атаки като пореден опит за омаловажаване работата на Комисията, която представлявам и професионалистите, които работят в нея, както и като доказателство, че КПКОНПИ изпълнява безпристрастно законовите си задължения".