Бивш полковник от КГБ направи разкритията пред bTV.

Михаил Любимов е полковник от КГБ, който оглавява бюрата на службата във Великобритания и Дания. Дългогодишен активен шпионин под дипломатическо прикритие в Лондон, който толкова добре е имитирал симпатии към Запада, че се внедрил сред политическия и бизнес елит. Британците все още помнят неговият прякор – Усмихнатия Майк, човекът, който винаги се появявал на публични места с най-красивата и актуална актриса. Дипломатическото му прикритие е взривено през 1964 г. и британските служби му предлагат да работи за тях. След като Любимов отказва, той е обявен за персона нон-грата. След завръщането си в Москва оглавява английския отдел на КГБ. След промените Любимов, вече като писател, скандализира руското общество с разказ за таен план, наречен „Голгота”, според който КГБ инспирира падането на комунизма и установяването на „див капитализъм”. Този „див капитализъм” трябва толкова да смаже хората, че те самите да започнат да изпитват носталгия по социалистическото минало. Публикуването му в Русия в началото на 90-те предизвиква буря.

Ексклузивно с Михаил Любимов за неразказаното минало, историята, патриарсите и днешните лондонски загадки, говори Светослав Иванов в „Роуминг” по „120 минути”.

- Михаил Любимов – Михаил Петрович, благодаря ви, че приехте нашата покана. Особено сега, когато като че ли допускаме минало и настояще да ни разделят или поне да разделят политиците ни. Проследихте ли изказването на руския патриарх Кирил, който дойде, за да участва в тържествата по случай нашия национален празник, 3 март, и заяви, че си тръгвал огорчен, защото тук чул благодарност към жертвите и на други народи – като финландци, поляци, литовци?

– Честно казано, не съм чул изказването на патриарха. Несъмнено, по принцип уважаваме всички онези, които са се борили срещу османското иго. Но главното е, че ние оценяваме основно приноса на нашите руски войски в освобождаването на България от османско иго, и руската преса, доколкото знам, отразяваше доста активно военните действия. Това е главният за нас въпрос. А кои още са участвали – това е друг въпрос, не е основен. Основният принос са направили руските войски, а не някои други, въпреки че благодарим на всички, които са участвали в освобождението на България от османско робство.

– Думите на руския патриарх предизвикаха политическа буря в България. Дори един от вицепремиерите, Валери Симеонов, заяви, че Кирил е бивш служител на КГБ. И тъй като имаме възможността да говорим с истински бивш служител на КГБ, това вярно ли е? Имате ли информация по този въпрос?

– КГБ не е някаква малка барака, в която всички знаят всичко за всекиго другиго. Аз съм работил в разузнаването на КГБ зад граница, това е една съвсем друга организация, сега това се нарича Служба за външно разузнаване. Откъде мога да знам какво се е случвало вътре в страната? Това са въпроси, много далече от нашите – ние работихме срещу американците главно, срещу англичаните, срещу НАТО, срещу онези, които са заплаха за страната. Работихме с тогава нашите близки съюзници, българи, унгарци, поляци. Не говорим изобщо за литовците, които бяха в нашата резидентура като част от съветското разузнаване.

– Един актуален въпрос. През седмицата бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше намерен в безпомощно състояние заедно с дъщеря си Юлия край Лондон. Британските власти подозират операция на руските служби, които са го отровили с неизвестно засега вещество. Възможна ли е подобна операция в Лондон, особено след скандала с Александър Литвиненко от 2006 г.?


– Стигнахме до едно такова състояние по отношение за Запада, когато всички нещастия ги прехвърлят на Русия или на Путин. Ако се развали времето, който е виновен? Путин. Детенцето се е наакало, кого можем да виним? Путин, разбира се. И това е анекдотичен случай. Защото ни смятат не просто за злодеи вече – и нас, и Путин, и цялата руска служба… Мразят ни... Учудващо е дори всичко това. Смятат, че сме идиоти. Представете си, да вземем този офицер на Главно разузнавателно управление (ГРУ), който беше шпионин, беше осъден от руския съд, лежа в затвора, помилваха го и го размениха срещу група от наши разузнавачи. Трябва да си идиот , за да го убиеш. Защо не го убиха в Москва? Трябваше ли да го размените, да го изпратите в Лондон и да го убиете в навечерието на президентските избори в Русия? Трябва да си пълен идиот… Нима ни смятате за идиоти, г-да от Запада? Не, не сме идиоти. Чудесно разбираме, че срещу нас е започната ожесточена кампания от страната на ЦРУ и не е учудващо, че няма дори разследване, а министърът на външните работи, Джонсън, който е един уважаван писател, беше един прекрасен кмет на Лондон – но веднага заявява, че това е „ръката на руснаците”.

За Литвиненко – аз достатъчно сериозно съм изследвал този въпрос и чудесно зная… Аз имах подчинени хора, които отговарят за тези неща, но за огромно съжаление, през цялото съветско време след Сталин, след убийството на Бандера, не сме убили нито един предател. Ще кажете, а знаменитият чадър? Извинявайте, кой го е направил? Ние дадохме чадъра, но изпълнители бяха българите. И това беше направено по личната молба на Тодор Живков, който имаше съответните претенции към Марков, нали е така? Защото той беше женен за дъщеря му – така ли е, ако не бъркам нещо?

-Не, той не е бил женен за дъщеря му. Георги Марков не е бил женен за дъщеря му.

– Но е имало някаква връзка, имало е връзка между тях, с дъщерята на Живков.
Защо българите го убиха?

– Защото е говорил против режима, и то по Би Би Си и радио „Свободна Европа”.

– Знаете ли колко говорят срещу режима, и сега и тогава. Накратко: ние дадохме чадъра, това е така. Но кого друг сме убили, поне един можете ли да посочите? А имаме маса предатели, но нищо няма да ви говорят тези имена. Дори Калугин, който нанесе толкова вреда, никой не го е закачал. 

– Чух думите ви: „За съжаление, ние не сме убили нито един от тях”. Означава ли, че вие лично одобрявате подобни операции?

– Смятам, че предателят по онези закони от онова време, подлежи на смъртно наказание. Защо не ги убиваха? По една много проста причина – след смъртта на Бандера, а Бандера го уби наш агент – Сташински, с изстреляна струя цианкалий в лицето му. Като по идея, тази отрова не би трябвало да оставя никакви следи. След като Сташински уби Бандера, за съжаление стана ясно, че цианкалият оставя следи. Но дори и това не е най-важното, важното е, че Сташински се влюби в една германка, нашите направиха сума ти глупости, накратко – той избяга в Западна Германия и разказа за всичко, което се е случило. Такъв шум се вдигна, че Хрушчов каза: „Другари – какви ги вършим, за какво ни трябва това компрометиране на съветската власт? Забранявам всичките тези неща!” При Сталин автоматично тръгваше група и се занимаваше със застрелване, не толкова ги тровиха. Да речем избягалия началник на отдел от ОГПУ на ЧК, нашето разузнаване – него агентът го закла с кинжал, турчин, а той беше азербнайджанец – Алибеков, се казваше, и го хвърлиха в езерото. Бяха убити (…) мога да изброя много. Бивш руски разузнавач е в критично състояние след досег с неизвестно вещество Сергей Скрипал е получил убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия

– Т.е. вие казвате, че не вярвате Сергей Скрипал да е бил отровен от вашите хора?

– Не само не вярвам, смятам, че това са го направили западните спецслужби или някаква организация, която работи срещу Русия, която дори не се контролира от Западните специални служби. Защото в Лондон има много сериозна опозиция, но и голям брой хора, които се крият от руското правосъдие, разни магнати, олигарси и т.н. Убеден съм твърдо, че по същия начин е убит Литвиненко, който изобщо не представлява никакъв интерес – подполковнинк, началник на охраната на Березовски. На кого му е притрябвал, какво може да знае този човек? Това е вътрешна борба. Кого смятате за идиоти – да ходим с полоний из цял Лондон, да оставяме навсякъде следи, не се правят така нещата, това е една сериозна операция. Вземете историята на която и да е операция, пълна глупост е някакъв идиот да тича с полоний из Лондон, защо полоний, нима няма цианкалий, нима няма други методи? Михаил Любимов

– В навечерието на президентските избори на Русия, помогнаха ли руските служби на Тръмп да спечели изборите в Съединените щати?

– Много актуален въпрос, занимавал съм се, когато работех в съветското разузнаване. Знам много случаи на наша намеса в изборите. Сега няма да говоря за тези неща, разбира се, участвали сме с намеса в изборите във Финландия, в Индия, където имаме позиции – икономически, и можехме да оказваме икономическо въздействие. Т.е. президентът получаваше някаква изгода от хора, които работят за нас – икономическа изгода за страната си. Да, там оказваме въздействие, но това, което казват американците… Честно казано, аз съм стар разузнавач, който познава нещата, не мога да си представя как може да се окаже въздействие там… Да, може да са подслушвали, да, добре… Американците подслушват цяла Европа. Това е една от задачите на разузнаването. Но да окажем въздействие, да влияем на една такава машина като великата Америка, разбирате, че това няма как да стане, никога не сме си поставяли такива идиотски задачи. Това е поредната партенка, измислена от демократическата партия. Това е чиста измислица.