Генерал майор (ор) проф. Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София. През целия си живот е работил в службите за сигурност. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и на Желю Желев. Работил е в Управлението за безопасност и охрана (УБО), а след 1989 г. - в Националната служба за охрана (НСО). Напуска системата, преди да се пенсионира.

При първото си завръщане в България през 1996 г., Симеон Сакскобургготски избра неговата фирма "Балкан секюрити груп" да го охранява.

Масон е от 1991 година. Достигнал е най-високата - 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин Велик майстор допреди няколко години.

Автор е на повече от 90 научни публикации и 10 книги, сред които четирилогията "Тамплиерство и масонство", ,,Рицари на Светлината", поредицата ,,Летопис на масонството в България" и др.

Женен е за режисьорката Магдалена Ралчева. Има три деца.

Тази година се навършват 900 години от създаването на Ордена на рицарите тамплиери, а Велик приорат - България на 18 август става на 10 години.

По този повод се срещнахме с Румен Ралчев, дългогодишен Велик Приор на Велик Приорат - България, член на Магистралния съвет и доайен на Великите Приори от Ордена на тамплиерите.

Биографията му е бурна и изключително интересна. За някои от неговите дела през годините се носят легенди.

Читателите на Дир. бг имат изключителната привилегия да научат истината за прелюбопитния му живот лично от Румен Ралчев.

- Как отбелязвате големите празници на рицарите тамплиери в света, и в България, господин Ралчев?

- 900 години от създаването на Ордена на рицарите тамплиери е наистина голяма годишнина. В световен и национален мащаб се отбелязва с редица прояви. Организирахме голям концерт в Атина, където се проведе Магистралният съвет - годишната пролетна среща на всички Велики приорати в света.

Велик приорат - България издаде медали под формата на монети - бронзови, сребърни и златни. На едната страна е гербът на Велик приорат - България, а на другата са образите на деветимата рицари - основатели на Ордена на тамплиерите.

Юбилейни монети, послучай 900 години от създаването на Ордена на рицарите тамплиери (Снимка: Личен архив)

Издадохме и пощенска марка, която беше валидирана тук от Президента на световния съвет на филателистите, който дойде по този повод в България.

Юбилейна марка, посветена на 900 години от създаването на Ордена на тамплиерите (Снимка: Личен архив)

На пролетния ни Конвент през май поставихме паметна плоча в Свети Влас. Тя е първата в света в чест на 900 години от създаването на Ордена на тамплиерите. Неин автор е скулпторът Спас Киричев от Пазарджик, а подобни ще бъдат поставени и във Варна, Стара Загора и София.

С Н. Пр. Драгутин Загорац, Велик Приор на Сърбия и Н. Пр. Александър Шаравин, Велик Приор на Русия (Снимка: Личен архив)

По повод 900-ата годишнина в София ще бъде възстановена голяма чешма с еднометрова статуя на рицар, който носи пламък, светлината, като символ на прогреса и познанието. Приоритетите на рицарите тамплиери не са се променили от 900 години насам. Основната им мисия оттогава досега е стремеж към разширен диалог между църквите, създаване на мостове към други вероизповедания и подпомагане на християни в беда.

Националният ни конкурс за детска рисунка и националният конкурс по литература, които завършиха на 1 юни, също бяха посветени на тази дата.

Българският Велик приорат, който е създаден на 18 август 2008 година, тази година ще навърши 10 години. Ще отбележим тази дата в Шумен.

- Имате голяма новина и като масон, доколкото знам?

- Да, наистина е така. Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България, в която членувам, внесе светлина, с други думи - създаде нова велика ложа в Македония. За първи път Велика ложа на България създава Велика ложа в друга държава.

На църквата не можахме да им дадем самостоятелност, но на масонството им дадохме.

- Животът Ви е изключително интересен. Най-любопитното нещо, свързано с Вас още като охранител на Тодор Живков в УБО, е как във Враца по време на Ботевите тържества сте прикрили с тялото си Тодор Живков при опит за покушение. През годините за този случай се носят легенди - какво всъщност се случи?

- На никого не пожелавам да се сблъсква с такава ситуация. Човекът, който се казваше Цветан Килограмски, беше въоръжен с пистолет... Занимавал се с вдигане на щанги, доста здравичко момче. Изскочи ненадейно, липсваха въжета, шофьорът на Живков спря много близко до посрещачите, доста грешки бяха допуснали охраната и протоколът...

7 юни 1981 г. Като шеф на охраната на Тодор Живков (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

Аз скочих върху лицето Килограмски и го повалих. Въпросният пистолет, който се оказа сигнален, се намираше през цялото време на корема ми, а тогава съвсем не беше ясно, че е сигнален... Чувството не е много приятно...

- Какво точно е била целта на Килограмски?

- Искал да протестира срещу повишаването на цената на шоколада. Такова беше неговото изявление... Всичко това е много хубаво, ако не носеше сигнален пистолет... Защото носенето на сигнален пистолет, който трудно може да се различи в подобен момент от други калибри и марки, ни даваше право да го ликвидираме на място.

Той трябва да пали свещички всеки ден, че това не стана! Но така и не се разбра дали това, което направи, е било негово самостоятелно решение или някой му е внушил, тъй като беше дебилен...

- Колко лежа в затвора?

- Полежа година и половина или две в затвора. Ние се видяхме с него някъде през 90-те години. Тогава една политическа сила се опита да го издигне на гребена на своята предизборна агитация във Врачански окръг като една от жертвите на тоталитарното общество... Като се срещнахме, той се смути, сгъна се... Викам: "Ела, ела да се видим!" Но той избяга...

- След тази постъпка Ви повишават...

- Малко след това станах шеф на охраната на Тодор Живков. Повишиха ме за пореден път в чин.

- Бяхте шеф на охраната и на първия демократично избран президент Желев. Какво си спомняте от това време?

- Когато д-р Желев стана президент, както е редно, го пое Националната служба за охрана. И ние съответно докарахме пред парламента двата бронирани мерцедеса, в които преди това се возеше Тодор Живков. Желев категорично отказа да се качи в тях. Пожела да се вози в синята си ладичка, такива имаха много в СДС, с шофьора си Васко Креснички. Предполагам, че и цветът му харесваше... Поне шофьора сменихме. И понеже не вървеше охраната да се движи след него с други коли, ние докарахме още такива светлосини лади.

Това е едно от правилата. Не трябва колата на охранявания да се различава от оперативните охранителни коли, за да може при евентуален опит за атентат да не се знае в коя точно кола е ВИП-персоната...

Малко трудничко влязохме в ладите с цялото въоръжение... Наложи се след това да преминем на волги, защото са по-големи. Но в рамките на един месец д-р Желев се съгласи да ползваме мерцедеси.

Първият демократично избран президент Желю Желев на посещение в Тел Авив през 1993 г. (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Освен това той пожела да остане в апартамента, в който си живееше... Впоследствие се оказа, че бил на негов приятел, а не негово жилище. Поне неговият приятел дано му е бил благодарен, защото ние го ремонтирахме доста обстойно... Освен това го проверихме за подслушвателни уредби, вкарахме кабели за най-различни комуникации, поставихме полицейска будка на етажа, за да има и охрана пред входа на апартамента. Това беше една обикновена кооперация, която нямаше дори асансьор.

Разположихме оперативна група в близост до жилището - в двора на Военната академия "Г. С. Раковски" на канала... Там направихме още една добрина. (смее се ) Изнесохме един старшина, който живееше в барака в двора на академията, за да ползваме помещението за охраната на президента, а на него му дадохме един хубав апартамент. Той остана много доволен...

Но след като подготвихме и там всичко, д-р Желев реши да се нанесе в Бояна във вилата на Тодор Живков.

Д-р Желев обичаше много да се разхожда по софийските улици, под кестените, по паркове, с което хвърляше в тих ужас охраната. И това беше ежедневие...

- След това Вашата фирма "Балкан секюрити" охраняваше Симеон Сакскобургготски при първото му посещение в България, когато той буквално можеше да бъде "смазан" от народната любов. Как се чувстваше охраната му в тази трудна ситуация?

- Първата визита на Симеон Сакскобургготски през 1996 г. също ни създаде доста емоции. Дотогава не се познавахме с него. Запознахме се във ВИП-а на аерогара София. Той беше настанен в хотел "Кемпински" (днес - хотел "Маринела" - б. а) .

Общо 300 души от моята фирма участваха в охраната на царя. Сакскобургготски нямаше никакви навици в тази насока. Той се държеше като един обикновен човек.

25 май 1996 г. Като шеф на охраната на Симеон Сакскобургготски (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

Дадох му написани правилата, които трябва да спазва като охраняем. Примерно - да не се здрависва повече от няколко пъти, да не си показва ръката през прозореца на колата, която се движи между хората, защото всички ще искат да го хванат, а ако го хванат, ръката му може да остане навън или да бъде счупена, да не прави изявления къде ще ходи и какво предстои да се случи...

Той обаче правеше точно обратното. Имали сме доста остри разговори.

25 май 1996 г. Плътно до Сакскобургготски по време на първото му посещение в България (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

Тръгваме един път от "Кемпински", а Сакскобургготски си подава ръката от колата... Охраната вижда, че един господин се втурва да го поздравява... Аз веднага наредих на моя човек: "Вземи мерки!" Симеон обаче каза да се спрат колите и се обърна ядосан към нас: "Защо ми биете българите!" Обясних му, че всичко правим за неговата безопасност...

Дипломатическият език към ВИП-персоните често не е присъщ на охраната, защото тя носи отговорност. На втория ден, понеже не ни слушаше да не се здрависва толкова, ръката му се поду и се наложи да я привържем за шията и той ходи така няколко дни.

- Случвало ли ви се е да се отнесете грубо с охраняван от Вас?

- При опасност охраняваното лице, ако се намирате в кола, например, трябва да бъде много силно затиснато, буквално напъхано между седалките...

В кабинета си като шеф на охранителната фирма "Болкан секюрити груп" (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

Един път се случи следното - прибираме се към "Бояна" по бул. "България" с Тодор Живков и виждам на тревата, непосредствено до асфалта, човек с пушка! Какво да направя?! Натиснах охранявания, легнах върху него...

Арестуваха въпросния човек - оказа се, че той си пренасял ловджийската пушка през булеварда... И си я носи така, на рамо, за по-удобно, в разрез с всички правила. А правилата са да я разглоби преди да я пренася...

- Разказват се различни случки с държавни мъже по време на лов. Трудна ли е охраната на ВИП-овете, когато те се отдават на тази своя страст?

- При един лов голямо диво прасе с нечувани килограми се завъртя в гората и се озова в гръб на ловната дружинка, която се водеше от Тодор Живков. То на практика нападна ловците и трябваше да бъде убито. Това направих аз. То беше препарирано и поставено в частен музей до Троянския манастир. Естествено, на табелата пишеше, че е отстреляно от Тодор Живков.

В кабинета в охранителната си фирма (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

Охраната е за това, да спасява ВИП-овете от опасности. От такава опасност спасиха Кадафи в Румъния. Той първо беше на посещение в България и след това отишъл в Карпатите на лов за мечки. И моят колега от Либия, от неговата охрана, беше буквално изяден от карпатска мечка, за да го спаси.

Често се случва улучените животни да не бъдат убити, а да са само в шок от куршумите. Такъв случай имахме при посещението на Фидел Кастро в Ловното стопанство във Воден, когото той уби един зубър. Ние се качвахме по него, снимахме се... Но зубърът преживял шока, станал и отишъл в гората да пасе... Трябваше да бъде доубит. Естествено, че няма да викаме Фидел Кастро да си доубие животното, ние го убихме...

- Познавате се с американския президент Бил Клинтън, с вицепрезидента Дан Куейл и то, струва ми се, по масонска линия?

- Познавам и Дан Куейл, и Бил Клинтън лично. Отговарях от българска страна за охраната на Дан Куейл при посещението му в България. Получихме благодарности. Тогава се чуха първите добри думи след 10 ноември за служителите на УБО, защото ние се справихме перфектно. Дотогава се носеха слухове, че едва ли не сме тренирали с трупове, а не с чували... Всякакви такива глупости...

А Бил Клинтън е масон и именно по линия на масонството е моята кореспонденция и контакт с него. Не е тайна, че в Америка има 4 млн. масони и всички президенти и сенатори са сред тях...

Храмът на Върховния съвет на света на 33-тата и последна степен във Вашингтон (Снимка: Личен архив на Васил Стоев - Ампега)

- Знам, че съществуват опознавателни думи и знаци, по които могат да се разпознаят двама масони... Ще издадете ли тайната?

- Когато искаш да кажеш на отсрещния човек, че си масон, това може да стане още по време на ръкостискането. Има особени начини на ръкостискане, на които на другите не им прави впечатление, но масоните се разпознават автоматично. Ако е масон, ще ти отговори по същия начин, ако не е - няма да реагира! Има начини на изразяване, има определени словосъчетания, по които двама масони също могат да се разпознаят. Има опознавателни пръстени медальони, които могат да се разпознаят само от масони. Някои си мислят, че задължително трябва да присъстват триъгълник и пергел - не! Носенето на една значка на ревера не е гаранция, че даденият човек е член на масонска ложа. Може тя да е жалба по миналото. /смее се/ Няма закон, който да му забрани да я носи, освен етичният.

Със Слави Бинев (Снимка: Иван Григоров)

Снимки: Иван Григоров

С Красен Кралев (Снимка: БТА)

БТА

- Бивш служител на УБО и НСО, а сега бизнесмен, масон, тамплиер... Как приемате злобните подмятания, че хората от бившите служби са привлечени от масонството и тайните общества, защото имат нещо общо с предишните им занимания?

- Бивши ченгета, тайни общества... Могат да говорят, каквото си искат! Това просто са едни достойни хора, които са издържали изпита на времето и са се включили в една свободомислеща група българи. Помогнал съм на много мои колеги да влязат в масонството.

Е, често се случва да ме наричат и бивш милиционер - това го отдавам на бедна лексика или непознаване на материята.

- Твърди се, че Илия Павлов Ви помага да получите 33-ата най-висока степен в масонството?

- Някои се опитват да приписват на Илия Павлов мощта, която имаше в бизнеса, и в масонството. А това не е така, не само за него. Има изключително заможни хора в масонството, но те чинно влизат на ритуал, някои дори като чираци, и сядат на най-отдалечено място, там, където им се полага...

Храмът на Върховния съвет на света на 33-тата и последна степен във Вашингтон (Снимка: Личен архив на Васил Стоев - Ампега)

Разказва се като куриоз за президента Линкълн, който като се разхождал в градината на Белия дом, спирал чинно пред градинаря си и говорел смирено с него... Оказало се, че градинарят му е бил майстор на стол, бил му "началник" в масонството... Йерархията в държавата и в обществото няма нищо общо с йерархията в масонството. Това е една своеобразна "игра" и възможност да огледаш сам себе си.

Илия Павлов беше приет за масон в края на 90-те години на миналия век в Русе, след което се прехвърли в София и беше член на съюзна ложа "Светлината на траките". Не е бил дори майстор на стол. Той имаше изключителни качества и влияние, което му даваше възможност да осъществява контакти на много високо ниво. Не е тайна, че не само в България, но и в целия свят масони са представители на най-високите етажи на властта.

Илия Павлов на гости при масоните в САЩ (Снимка: Личен архив на Васил Стоев - Ампега)

През 2001 г. при създаването на Върховния съвет на Шотландския ритуал Петър Калпакчиев беше избран за велик командир. Аз бях избран за лейтенант гранд командер, това е втората длъжност в йерархията, а Илия Павлов беше избран за външен министър. Тогава 11-те члена на Върховния съвет получихме 33-та най-висока степен. Така че с Илия Павлов получихме едновременно най-високата 33-та степен в масонството.

По време на представянето на книгата му "Тамплиерство и масонство" (Снимка: BulFoto)

- В коя ложа членувате сега?

- Членувам във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България. Бях неин Велик майстор допреди години.

- Масонството е обвито в тайни. Ако Ви попитам, кои са масони в България, сигурно е, че няма да ми отговорите?

- Всеки има право каже, че той самият е масон, но няма право да посочва кой още е масон. Едно от най-големите наказания, даже изключване, може да последва за всеки, който посочва. Един държавен служител в България може да бъде обвинен във всички смъртни грехове, ако се покаже, че е масон. България не е узряла още за това...

- На какви условия трябва да отговаря един мъж, за да стане масон?

- Масонът трябва да бъде мъж, уважаван от обществото, със собствено мнение, който може да се грижи за себе си и за семейството си. За да бъдеш независим, трябва да си материално осигурен. Не може човек, който се бори за насъщния си, да е независим... Забранено е да се пита един масон каква политическа принадлежност има, не се интересуваме от цвета на кожата му, от неговото вероизповедание...

- Как се появява отново масонството в България след промените?

- През 1991 година за първи път се заговори от една група български граждани за създаването на масонство в България. Една част от тях бяха бивши дипломати, които се бяха сблъскали с масонството в чужбина и имаха много добра информация. Основната информация обаче идваше от тогавашна Югославия. Там бяха създали вече Велика ложа на Югославия. Близкият ни език и нрави с масони югославяни, които живееха основно в Белград, спомогнаха тези идеи да навлязат в нашата група по-силно.

По време на представянето на книгата му "Таямплиерство и масонство" (Снимка: BulFoto)

Основният "виновник" за навлизането на масонството у нас е югославската масонска ложа и нейният велик майстор Зоран Ненезич. В началото на 90-те той многократно посещава България и това не остана незабелязано от специалните служби у нас. Той беше много близък приятел с Георги Крумов, който впоследствие стана първият Велик майстор на Великата ложа на България. И на двамата Националната служба за сигурност беше открила дела с кодови имена на Георги Крумов - "Бригадира", а на Ненезич - "Майстора".

По това време витаеше пълна неизвестност в цялото общество какво е това масонство. Знаеше се само, че то е забранено със Закона за защита на държавата в края на 1939 година. Веднага след 1944 година е имало "препитване" кой е масон, въпросът е повдиган и в Народното събрание. След това е затихнал.

Но в Държавна сигурност и тогавашното Второ управление през 1965 година е открито литерно дело за наблюдение на стари масони. Това дело е много бедно. В него няма нищо интересно, освен няколко доноса от агенти, които казват кои и кога са се срещали и че са си говорили за масонство. Към това дело през 1991 година постъпват сигнали за пътуванията ни до Белград и контактите ни с югославските масони, начело с Зоран Ненезич. През 1992 година българските специални служби официално преустановиха "интереса си" към българските масони и прекратиха делото за наблюдението им.

Успокоиха се, защото ние вече създадохме Велика ложа на България. Юридическото й регистриране беше също голям "екшън"! Страхуваха се братята масони у нас, а съдиите, които трябваше да регистрират отделните ложи и Великата ложа, имаха доста неизвестни пред себе си и доста терзания. Но, чест им прави, че още 1992 г. ние регистрирахме три съюзни ложи и на базата на тях - Велика ложа на България. С юридическата регистрация отпадна необходимостта и мотивировката на специалните служби да поддържат делото за проследяване на масоните. Просто всичко излезе на открито.

- Кои бяха хората, които създадоха ложата?

- Единственият от тях, който се е разкрил, освен мен, е Георги Крумов, който стана и първият Велик майстор.

- Каква е разликата между масонство и тамплиерство?

- Тамплиерството не е масонство. Това е самостоятелен Орден, създаден през 1804 г. в Швейцария. Рицари и дами могат да бъдат само християни. Прехвърлянето на мостове към другите вероизповедания и избягването на конфликти на верска основа е верую на тамплиерите, както и подпомагането на християни в беда, взаимопомощ, благотворителност. Но противоречие между масонство и тамплиерство няма - те не се "бият" помежду си, образно казано.

Великият приор на тамплиерите в България Румен Ралчев

- Но тук не се изисква запазването на тайната кой е тамплиер...

- За разлика от масонството, при тамплиерството ние провеждаме открити ритуали, на които пускаме журналисти, камери... При приемането на нов член той може да покани свои роднини, приятели.

- Кой известни личности са тамплиери?

- Бизнесменът Петър Манджуков е наш уважаван член. Актьорът Андрей Баташов, лека му пръст, археологът Николай Овчаров, журналистката Мария Стефанова, която беше председател на СЕМ, Янка Такева, председателят на Учителския синдикат...

- Как всъщност се запалихте по древните учения?

- Бях активен спортист, национален състезател, републикански шампион по борба няколко години. Трябваше да избирам между две неща - или да вляза в спортна рота, или да отида в казармата в някое от по-специалните поделения, където търсеха млади, здрави и активни спортисти.

Отидох в специалното поделение към Генералния щаб - станах парашутист, след това бях изпратен в Школата за запасни офицери в Плевен. Предсрочно бях произведен в чин младши-лейтенант. И, съвсем естествено, след като съм работил към разузнавателно управление, избрах после да работя към Управление за безопасност и охрана.

2013 г. 17-ият конвент на Велик приорат - България (Снимка: BulFoto)

Учих задочно и съм първенец на випуска в школата в Симеоново, след това в Софийския университет, УНСС и т. н.

В УБО премина цялата ми кариера. Бил съм йога, занимавал съм се с бойно-приложни дисциплини - жиу жицу, самбо, завършил съм и първия карате курс в системата на МВР.

За да се занимаваш с тези неща, започваш да търсиш корените им - кога и как са възникнали, философията им. Появи се моето влечение към мистериите в Египет и древна Гърция, към ученията, които са възникнали в дълбока древност. За масонството получих информация много отдавна...

- Осмелихте ли се да разговаряте с Людмила Живкова за тези свои увлечения, когато бяхте охрана на баща й?

- Да, разговарял съм за йога. Посещавал съм Рьорих в Индия, с когото Людмила беше много близка, изучавал съм и неговата философия. Получавах от нея преводни материали за индийските философии.

- Автор сте на четиритомник "Тамплиерство и масонство". Целта му обучение и просвещение ли е?

- Четиритомникът обучава и хора, които нищо не разбират от тайни общества и членове на тайните общества.

Първият том запознава с около 90 различни ордени и други по-популярни тайни общества, част от които са разпространени и в България.

С Татяна Лолова на премиерата на филма "12А" с реж. Магдалена Ралчева

Втори том запознава със създаването на тамплиерството и масонството.

Третият том е посветен само на съвременното тамплиерство, което започва от 1705 г. и стига до наши дни, и развитието на тамплиерството в България.

Четвъртият - е най-сложният философски том, свързан с езотеричната основа на всички тайни общества. В основата на всички тайни общества стоят древните мистерии.

Продължавам да работя в сферата езотериката, историята, протокола, но това е една друга много дълга тема...