Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая "Скрипал", връзката му с бизнесмена Емилиян Гебрев и посещенията му 2015 г. в България - маршрут, места за настаняване и други руски граждани. Това Цацаров каза пред медиите, след като представи данните по разследването по случая "Гебрев" на депутатите от Комисията за контрол на службите, на която присъстваха и ръководителите на службите за сигурност.

Британски медии разкриха наскоро връзка между отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 г. и опита за отравяне на на Гебрев през 2015 г.

С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория (лично поръчани от Гебрев), за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев, представлява или е близо до отровата "Новичок".

Главният прокурор поясни, че към момента не е открита друга връзка между Федотов и Гебрев освен съвпадение във времевия период. Цацаров обаче каза, че Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Установяването им е предмет на разследване, добави Цацаров.

Това са и двете линии на разследване - опитите за отравяне на Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма "Емко" от една страна, а от друга - с пребиваването на руски граждани у нас, обобщи главният прокурор.

Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, подчерта Цацаров. По неговите думи мотивите за този опит за убийство трябвало да се търсят към момента на осъществяването му (2015 г.) или малко преди него. Гебрев бил посочил, че според него нямало такива причини към онзи момент. Ще бъдат обаче изискани данни за оръжейните сделки към онзи момент.

Версията, която е свързана с въпросния пестицид в консумираната от Гебрев рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола - това е само версия, която е проверена докрай, изтъкна Цацаров.

Как върви разследването

Случаят "Гебрев" се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител, заяви на свой ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Няколко дни по-късно и директорът на "Емко", и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите, обясни Маринов.

Към този момент - 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее Емилиян Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество - пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества, каза още вътрешният министър.

Вторият етап на разследването започва през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване, отбеляза Маринов. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и прокуратурата.

На 16 ноември 2018 г. става ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая "Скрипал", обяви министърът.