Случаят Емилиян Гебрев през цялото време е бил както в нашето полезрение, така и в пълен синхрон със западните партньори. Има издадена международна заповед за разследване, която е изпратена във Великобритания. Това заяви в Кюстендил министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Така че, уверявам ви, всичко, което може да се направи, се прави и работим по всички обстоятелства. Сигналът през 2015 г. идва от ВМА за настанено лице в безпомощно състояние. Незабавно започнахме процесуални действия, беше образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител.

В хода на разследването бяха проведени всички оперативно-издирвателни мероприятия, множество експертизи бяха назначени по случая, всичко беше извършено в пълен обем", коментира министър Маринов.

Министърът бе категоричен, че се работи по всички версии. Емилиян Гебрев уведомява МВР в края на 2018 г., че сам си е платил изследване във Финландска лаборатория, при последните данни които е предоставил, за да се възобнови досъдебното производство.

"Приканвам ви да се върнем към 2015 г. и да си представим, че не знаем за събитията настъпили след тази година. Към онзи момент разследващите работеха по това, което са имали към момента. Към онзи момент са разследвани всички места, в които потърпевшия е бил, всички възможни начини за поглъщани или допир с евентуалното отровно вещество, така че това е направено още в рамките на разследването през 2015 г.", каза още той.