Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и негов колега през 2015 година - това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев по bTV тази сутрин.

Вчера след среща при премиера с британския посланик от прокуратурата обявиха, че преди 4 години оръжейният бизнесмен е бил отровен с инсектицид в дома си, както и по време на работна среща. До нова проверка по случая се стигнало заради предположения на самия него, че срещу него е било използвано руското вещество "Новичок", както при отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

Ноев е убеден, че ключът към разгадаването на загадката - кой стои зад отравянето и защо, се крие във "Виафот" - дружеството, свързано със сюжета около "Дунарит", чийто собственик е именно Гебрев.

"Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие "Дунарит". Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем - но това е работа на ДАНС", каза още Ноев.

Той е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне.

"Обадиха ми се, че умира във ВМА и отидох", сподели ексминистърът.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

"Първо - тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ - Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето - той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се - това са глупости, но това, че руски граждани, дали те са разузнавачи или не, или са престъпници някакви, факт е, че руски граждани са го свършили това нещо", коментира още Ноев.

Той посочи и още един мотив като възможен за отравянето на Гебрев - Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Бившият министър показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето:

"Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на "Новичок" - същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс".

Експерти химици обаче заявиха, че двете вещества нямат общо.

Изпълнението на операциите срещу Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев e на ниско професионално ниво и едва ли са работа на разузнавателни служби, коментира пък о.з. ген. Тодор Бояджиев по БНТ. Той смята, че отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия миналата година във Великобритания, е вероятно акт на лично отмъщение. То е било извършено от "заслепени от мъст" разсекретени от него британци, работещи за руските служби.

"Не може разузнаване да направи такова нещо. Не може Путин, офицер от КГБ, с дълга практика като разузнавач, да оторизира такова нещо", каза бившият главен секретар на МВР.

Той нарече "смешна история" съмненията, че Гебрев е бил отровен с вещество, подобно на "Новичок".

"Ако "Новичок" е използван на 24 април 2015 г. и не е дал търсения резултат, кое разузнаване 4 г. по-късно ще тръгне да използва нещо, което се е доказало като неефективно?. Това е водевилна история", добави Бояджиев.

Според него изтичането на информация по случая е станало от британските или българските служби, които са работели по версията за отравяне. След това тя е поета от политиците, за да се отклони вниманието от Брекзит.

Междувременно евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев изрази пред БНР умерен оптимизъм, че случаят с отравянето на оръжейния бизнесмен ще бъде разкрит. На въпрос не е ли обезпокоителен фактът, че случаят излиза наяве 4 години по-късно, той отговори:

"Разбира се, че е притеснителен, затова специалните служби трябва да дадат съответна информация на избраните представители в Българското Народно събрание, а след това, разбира се, да бъде информирана и българската общественост каква е точно истината в момента, всички разсъждаваме по информация, която е непотвърдена, нямаме достатъчно ясни факти какво точно се е случило".