Европейската комисия отхвърли проекта и отказа съфинансиране на съоръжението. Въпреки това, Атина приключи изграждането и властите се надяват поне да ограничат значително достъпа на емигранти до Гърция и страните от Евросъюза.

Стената от 10 километра и 365 метра и почти 370 000 м бодлива тел започна да се строи на 5 май и струва 3,16 милиона евро. Височината й е 4 метра и практически е невъзможно човек да премине през нея, предадоха БНР и БГНЕС.
На нея има десетки видеокамери и сензорни датчици.
Трасето на заграждението е от граничния пункт "Кастанеон" на границата с Турция до река Марица. Около 200 души всеки ден правят опит да влязат в Гърция през този участък.

Европейският съюз често критикува Гърция, която е член на "Шенген", че не успява да овладее притока на емигранти. Опитите за проникване през морската граница често завършват с жертви. Граничните морски власти са принудени ежедневно да помагат на бедстващи емигранти, като много от тях са жени и деца. Атина засили през тази година охраната по турската граница. Благодарение на приетите мерки сега те са намалели до 1,4 хиляди души годишно.

Преди няколко дни зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев съобщи, че техническото оборудване на граничарите от сухопътната ни граница с Турция е добро. Според него работи и интегрирана система за контрол на 59-те километра сухопътна граница от граничен пункт "Капитан Андреево", където се счита, че е най-големият рисков участък от тази граница до Резово.

Имаме изградено видеонаблюдение, термовизионни камери, пълен контрол включително и звуков контрол, обясни той.

Според Георгиев в момента "няма някакви тревожни тенденции, които да ни карат да се чувстваме обезпокоени, но ние наблюдаваме изключително внимателно броя на емигрантите, които се задържат на българо-турската граница".

През октомври вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че миграционният поток през българо-турската граница се е увеличил с 50%. 
С правителството на Турция вече бе обсъдено създаването на съвместни патрули и контролен център на ГКПП "Капитан Андреево".