Протестиращите се събраха към 8 ч. пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от управляващите заради незаконните ромски постройки в кв. "Кремиковци", предаде Дарик радио.

Хвърлят прах в очите ни, институциите не вършат нищо”, заяви председателят на Инициативния комитет за Гърмен Иван Кременлиев.

На въпрос не са ли доволни от събарянето на петте постройки в ромската махала вчера, Кременилиев отговори, че това не е достатъчно. Той поясни, че предвиждат още протестни действия, но за момента хората нямат конкретен план.

В Гърмен днес се очаква протестиращите да се съберат на траурно шествие, съобщи БНТ. По думите им вчерашната кметска забрана за допускане на протестното шествие до входа на ромската махала е признак за "смъртта на законността" и затова те ще се съберат, но не на протестно, а на траурно шествие.

Междувременно кметът на Община Гърмен Минка Капитанова коментира пред "Фокус", че събарянето на незаконните ромски постройки няма да реши кардинално проблема.

"Дори и да се намерят места за настаняване, те ще бъдат временно решение на проблема, така че ромите трябва по най-бързия начин законово да строят къщи. Освен това, аз вчера изявих силно желание чрез областния управител да направим спешна среща с министър Павлова, защото имаме голям проблем със земята", обясни Капитанова.

60-те декара общинска земя, върху част от които са изградени незаконните къщи в „Кремиковци“, са със статут "земеделски ниви".

Минка Капитанова допълни, че е възможно събарянето на незаконните постройки да доведе до ескалация на напрежението. Според нея най-големият проблем е невежеството на ромското население.

Кметът каза още, че общината не е задължена по закон да осигури жилища на хората, чиито незаконни къщи са били съборени, но от хуманна гледна точка ромите не трябва да бъдат оставени на улицата.

Следващото събаряне на незаконно изградени къщи в Гърмен е насрочено за 13 юли. То ще засегне семейства, в които има две деца с физически увреждания.