Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" - 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. 

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

Не е изключено ДПС и "Възраждане" да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията - заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" - със 7,8%. Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни.

Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност. Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели. Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат "Не подкрепям никого") - което е сравнително ниска активност и това допълнително намалява предвидимостта. Предвид ситуацията в страната и по света, възможни са сериозни колебания, затова, разбира се, данните не са директна прогноза за изборен резултат, съобщават от социологическата агенция.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 20 и 27 септември, сред 1009 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.