Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици, която се вижда и в одобрение за Никола Минчев. Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от "Галъп интернешънъл болкан", съобщиха от агенцията.

Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема с Република Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени, показват още данните от проучването.

Общо 48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните сочат поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството - дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

Снимка: Галъп

Други 35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат - 57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Снимка: Галъп

Като че ли надделяват очакванията отново "Продължаваме Промяната" да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение - положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните са 31,6%, а неутралните - 19,8%. Останалите се колебаят.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа "имаше преврат от страна на мафията" (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), "свали го Русия" (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.

Френското предложение е оставило засега разочарование. От запитаните 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят, показва данните от проведеното проучване.

Снимка: Галъп