Мотивите - неясноти и противоречия в обвинителния акт. Пропуските в обвинението биха затруднили делото, ако не бъдат отстранени, мотивира се съдът.

Обвинителният акт вече беше връщан веднъж.

Александров, който беше начело на фонда от септември 2014 година до април 2016 година, и служителките Катерина Котена, Татяна Радева и Станислава Горанова са обвинени за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпление по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета на Фонда. 

Според обвинението Павел Александров лично е мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на пари от бюджета на фонда.

Разследването започна през пролетта на 2016 година, когато бяха задържани осем души, начело с Александров. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че до него се е стигнало след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който имало набелязани десетки нарушения и злоупотреби, някои, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца в клиники във Франция и Турция.