Компаниите, които са ангажирани с потребителско кредитиране и работят с т. нар. бързо кредитиране, са предприели достатъчно надеждни мерки за идентификация на своите клиенти. Това каза Николай Цветанов - адвокат от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, на специална пресконференция, в която участваха и служители на НАП.

Той добави, че процесът по отпусне на кредит винаги става чрез служител, който "лице в лице" верифицира процеса по идентификацията на клиента, на когото се отпуска бърз кредит.

"Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото или за евентуално задлъжняване на българските граждани от неправомерно разкритите лични данни от базата данни на НАП", добави говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров на брифинг.

"Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия", отбеляза той. Това са потвърдили и от всички организации, които отговарят за стопанския оборот в страната - от Агенцията по вписванията, Нотариалната камара, асоциацията на банките, дружествата за бързи кредити и лизинг.

По думите на Бъчваров не се налага хората да сменят документите си за самоличност.

"Към момента са извършени около 500 000 справки в приложението за проверка за нарушена сигурност на лични данни, посочи Бъчваров. - От тях съотношението "има неправомерно разкрити данни" към "няма неправомерно разкрити данни" е 75 към 25 процента. Т.е., приблизително 2/3 от направените досега справки са показали, че има неправомерно разкрити данни, докато при 1/3 няма."

За допълнителна сигурност хората, за които справката е показала, че има неправомерно разкрити данни, могат сменят паролата на електронната си поща и ПИК от НАП.

"Това са чисто превантивни мерки от гледна точна на допълнителна сигурност. Няма пряка заплаха за разкриване на паролите на електронната поща, но ние съветваме българските граждани да направят тези две мерки", допълни Росен Бъчваров. Общата препоръка, която отправят от НАП, е хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях и иска да направи нещо с финансови последици.

От приходната агенция съветват още всеки потребител да прочете съветите и отговорите на най-често задаваните въпроси, които са публикувани в сайта на НАП.

От НАП в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни. Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Вероятно този процес ще отнеме няколко седмици.

Зам. изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова каза, че личната информация на 189 души е публикувана пълна и изчерпателна. Тя е структурирана и е видна веднага. Затова те попадат в по-рисковата категория и от НАП са ги уведомили персонално, чрез обаждания, да бъдат по-бдителни.

"Те също не следва да сменят личните си карти, но за тях е по-висок рискът някой да се опита да злоупотреби с тези данни", добави Кръстанова.