Каузата "Оле Мале" помага на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами. Ръчно изработените играчки на майките се продават на различни места, включително и във Фантастико, а наскоро фондация "Майко Мила" започна втора съвместна кампания с веригата. Каква е целта този път и как хората могат да подкрепят каузата?

Срещаме Ви с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова.

Елисавета: Изключително благодарни сме, че търговска верига Фантастико застава да втори път зад каузата Оле Мале и организира дарителска кампания в наша подкрепа. Средствата, събрани в кампанията, ще бъдат използвани за разширяване на кръга от майки, които работят в Оле Мале, за увеличаване на вида и броя играчки, които те правят собственоръчно, за закупуване на материали за тяхната изработка, за организиране на обучения и, когато е необходимо - за осигуряване на оборудване. Всеки, който желае да подкрепи каузата Оле Мале и нейната дейност, може да го направи, като дари 1 лев на касите на всеки един от магазините на търговска верига Фантастико до 6 януари.

Кои са най-големите трудности, които срещате в момента и как събраните средства ще ви помогнат да ги преодолеете?

Красимира: Най-голямото предизвикателство е да успяваме да изпълним всички корпоративни и индивидуални поръчки. Отскоро имаме и онлайн магазин - www.olemaleshop-bg, в който сме качили всички играчки, направени от майките. Средствата, които ще съберем благодарение на дарителската кампания, ще ни помогнат много в това да разширим обхвата на работа и да можем да включим повече майки в дейността, а оттам - и да имаме по-богат асортимент от красиви играчки. В настоящата коледна кампания работим с майки от различни части на България, които изработват ръчно разкошните играчки в Оле Мале. За някои от тях това е единствената възможност да работят, да получават пари за труда си и съответно да се чувстват пълноценни както в семейството си, така и в обществото - като граждани. Това е много важен аспект от нашата кауза, защото става въпрос за жени, които в повечето случаи са имали професии, хобита и планове за развитие, но животът се е стекъл така, че са ги загърбили и отдават цялото си време за грижите на децата, което практически се превръща в тяхна основна работа. Неслучайно слоганът на нашата кауза е "Търся си втора работа, за да мога да се радвам на първата".

Успявате ли да отговорите на търсенето в този празничен период? Знаем, че все повече компании предпочитат да закупят от играчките на майките.

Елисавета: За щастие, успяваме. В Оле Мале работим много, понякога и с много кратки срокове, но истината е, че всички - и майките, и екипът на фондация Майко Мила, която стои зад каузата, сме отдадени на работата и тя ни доставя изключително удовлетворение. Много сме щастливи, че имаме възможност нашите играчки да стигат до все повече хора. За всички, които още не са купили такива, да знаят, че могат да открият разкошни коледни кутии с играчки, направени от майките в Оле Мале, както и предпазни маски, в избрани магазини Фантастико.

Колко е важна подкрепата на бизнеса за социалното предприемачество?

Елисавета: Изключително важна. Без подкрепата на бизнеса нашата кауза нямаше да съществува и да работи по начина, по който го прави в момента. Никога няма да спрем да повтаряме, че подкрепата на бизнеса е ключова за социалното ни предприятие.

Обикновено в периода на коледните празници сякаш сме по-склонни да дарим, но до кога продължава дарителската кампания?

Красимира: Наистина периодът е традиционно добър за това, а и обществото все повече развива дарителската си култура. В търговска верига Фантастико дарителската кампания в полза на Оле Мале продължава до 6 януари, като всеки желаещ да дари 1 лев, може да го направи, дори без да направи покупка от магазина, а като просто отиде на касата и направи дарение. Всяко дарение се отбелязва на отделен ред в касовата бележка. Благодарим на Фантастико от сърце за възможността хората да ни подкрепят по такъв лесен начин, който ще позволи на Оле Мале догодина да продължи дейността си и дори да я разшири. Благодарим и на всеки, който е дарил или ще дари средства за нашата кауза. На всички пожелаваме весели и топли празници и най-вече - бъдете здрави.

 

* материалът е предоставен от Фантастико