Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела. Ще поставим датчици на шахтите. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV.

От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажа. Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Неслучайно кабелът, за който се предполага,че е причинил смъртта на това дете, е поставен напълно незаконно. 

Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните. Контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, каза още тя.

"Кой е виновен ще каже прокуратурата, отговорността на институциите е ясна. Административните нарушения ги установихме и ясно ги назовах", уточни кметът.

Фандъкова е учудена от факта, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ отрича отговорност.

Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек/дете. ЧЕЗ са подали напрежение със служебна бележка със запетайка от главния архитект на София. Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела, обясни Фандъкова.

По думите на кмета опасният кабел е прокаран от собственика на преместваем обект или от хора, които той е наел, но договорът е подписан от служител на ЧЕЗ.

ЧЕЗ Разпределение не може да проверява дали даден обект е незаконен и дали документите му са изрядни - така дружеството отговори вчера на кмета на София.

Моята отговорност е да изнеса фактите възможно най-бързо. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията, каза още тя.

Фандъкова отбеляза, в отговор на въпрос, че шахтата е общинска собственост. Тя не скри, че има проблем с контрола на отварянето на шахтите, в които има и кабели от сфетофарните уредби, както и такива на мобилните оператори. Тъй като контрола е труден кой, кога ги отваря ще бъдат поставени датчици на шахтите. 

Междувременно в парламента депутатите отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на столичния кмет и на премиера Бойко Борисов по случая. Тъй като вчера те не бяха изслушани, левицата входира искането си писмено, но и днес пленарната зала го отхвърли.