Това съобщи социалният министър Бисер Петков след среща с представители на организациите на хората с увреждания. В срещата е участвал и вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите на Бисер Петков специална работна група, в която ще участват хората с увреждания, ще работи по всички въпроси, които концепцията поражда и ще се прецени дали концепцията ще бъде доработена и как. Петков увери, че диалогът с хората с увреждания е възстановен и всички решения ще бъдат вземани само с тяхно участие.

Министърът припомни, че концепцията беше внесена в края на октомври в изпълнение на решение на НС. Той допълни, че поради кратките срокове не е имало технологично време концепцията да бъде разгледана в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че правителството ще продължи да работи по спиране на злоупотребите с фалшивите ТЕЛК решения, тъй като според него заради тях се губят стотици милиони левове. Това е и предизборното обещание на коалицията, припомни вицепремиерът. Всички промени обаче ще бъдат правени само при спазване на интересите на хората, които имат основание да бъдат подпомагани заради техните заболявания, допълни Симеонов.

Заместник - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания Адриана Стоименова каза, че освободените финансови ресурси от реформата ще бъдат запазени в сферата на политиките на хората с увреждания, което за тях е важно.

По думите на Валери Симеонов обаче освободените пари ще бъдат много, някои от тях ще бъдат пренасочени към обезпечаването на парите за помощ на хората с увреждания, а останалото е въпрос на правителствена политика.

Диалогът е възстановен, разбирателството - не, заяви председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Той допълни, че хората с увреждания искат нови активни политики в сферата на заетостта.

Каракачанов: Реформата в системата на ТЕЛК да бъде обсъждана >>