Всички документи за извършените плащания, необходими за нощувките на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия /НФСГ/ в София, вече са представени пред Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от управителя на туроператора "Гъливер травъл", организирал екскурзията на децата до Испания, предаде БТА.

Осигурени са средства и за горивото за целия път до България, съобщават от КЗП.

В четвъртък сутринта КЗП започна незабавна проверка на туроператора, след като от медиите стана ясно за създалата се ситуация, припомнят от комисията.

Инспекторите на контролния орган са присъствали в офиса на туроператора през последните два дни.

В рамките на деня, в който е станал известен възникналият дискомфорт във връзка с настаняването на децата при пристигането им в Испания, са били взети мерки за преместването им от тризвезден в четиризвезден хотел.

Проверяващият екип на КЗП е изискал документ за извършеното допълнително плащане към хотела в Лоред де Мар и е присъствал на потвърждението от негова страна за преместването на децата.

В края на вчерашния ден са били потвърдени всички резервации за оставащите до завръщането на групата в България нощувки, като предстоеше доплащане на част от сумата за хотела в Кан, където децата ще пренощуват на 12 срещу 13 юли.

Следващата нощувка е в Словения и тя също е подсигурена. На 14 юли учениците трябва да се завърнат в България.

Проверката на КЗП ще продължи и след приключването на случая. Нейната цел ще бъде да установи съответствали ли са предоставените по време на екскурзията услуги на предвиденото в договора за организираното пътуване.

Извършва се и цялостна проверка на фирмата. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове и наложени съответните санкции, информират от КЗП.