Европосланиците в България са били разходени до границата, за да разгледат отблизо оградата. Те са били придружавани от директора на "Гранична полиция" Деян Моллов, който е запознал дипломатите с миграционната обстановка и предизвикателства, пред които страната ни е изправена в контекста на наблюдавания засилен миграционен натиск през последните месеци.

От МВР информират още, че посланиците от страните-членки на ЕС са посетили и Тристранния център за митническо и полицейско сътрудничество, като се запознали на място с осъществяваното всекидневно взаимодействие.

Инициативата е част от дейностите в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС.

"Тук сме, за да покажем солидарност и подкрепа към това, което България прави за нашата обща сигурност", е отбелязал Анжей Франгеш - посланик на Словения в България. "Граничната сигурност и противодействието на нелегалната миграция са пряко свързани с европейската сигурност", е посочил на свой ред зам.-министър Венцислав Катинов.

Той е информирал европосланиците, че ГКПП "Капитан Андреево" е най-натовареният в Европа и втори по натовареност в света граничен контролно-пропускателен пункт. Отворени сме да представим организацията, която сме създали и усилията, които полагаме като страна на първа линия, казал още Катинов.

По думите му ситуацията на границата е динамична, но остава под контрол.