Граничната ограда с Турция трябва да бъде изградена наново, заяви арабистът и преводач Мажд Алгафари в студиото на "Здравей, България".

"Трябва да счетем, че имахме един неуспешен опит за направа на ограда - отидоха едни милиони, българинът я плати, но трябва да бъде изградена наново. Необходимо е да имаме здраво и стабилно съоръжение", коментира Алгафари.

В четвъртък правителството реши, че МВР ще стопанисва оградата на българо-турската граница. Досега съоръжението беше публична държавна собственост, за която отговаряха областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. Веднага след решението от МВР публикуваха видеокадри, на които се вижда състоянието на оградата по границата. От тях става ясно, че на определени участъци по нея има дупки, а на места липсват цели части. На кадрите са заснети и дупки, които са прокопани под самата ограда.

"Всеки ден си говоря с кандидат-бежанци или с такива, които вече са взели статут и те ми казват как са прескочили оградата. Има такива, които дори не са видели, че има такава. Казват, че е имало тел, минали са през дупка и са си продължили нататък", каза още Алгафари.

И допълни: "Това не е ограда, не е съоръжение. Това е нещо като ограда за обор. Всеки човек, дори неподготвен, може да я прескочи. За да е възпрепятстващо съоръжение би трябвало да е здрава, а тя не е. Телта се реже с обикновена ножица за метал".