Според психолозите броят на опитите - най-често сред младите хора, нарастват, съобщи БТА. Тревога буди и фактът, че с опиталите да се самоубият не работят психолози.

"Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство", каза пред журналисти д-р Михаил Околийски - ръководител на направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве. Най-малкото дете, опитало да сложи край на живота си, е било на 8 години.

Причините за подобни действия най-често са неразбирателство в семейството, смята д-р Околийски. Той допълни, че децата от най-ранна възраст трябва да получават здравно и сексуално образование и да се подготвят за евентуалните рискови ситуации в живота.

През 2009 г. 308 деца са се опитали да сложат край на живота си, като 271 от тях са момичета. Най-възрастният човек, посегнал на живота си, е бил на 92 години, а най-младият - на 9 години. Общо в България са регистрирани 2712 опита за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673.

За всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване, каза още д-р Околийски, пояснявайки, че това се дължи главно на всекидневния стрес.
По думите на д-р Христо Хинков от Националния център в България няма профилактика за психичното здраве, цитира го БНР. Според него около една пета от всички българи имат или са имали някакъв проблем от психично естество.