Тази сутрин в 5.00 часа на летище София пристигна самолет, на борда на който се намираше група от 22-ма афганистански и български граждани, които бяха евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който също е бил на борда на самолета.

Министърът даде висока оценка на работата на Служба "Военно разузнаване" за операцията по изтегляне на групата от Афганистан в Пакистан. МВнР е съдействало за организиране на полета от София до Исламабад и обратно.

По време на престоя в Исламабад служебният министър се е срещнал с пакистанския си колега Первез Хатак, с когото са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и Пакистан. Получих интересна информация, оценка и анализи на пакистанската страна относно ситуацията в Афганистан, каза Панайотов. По думите му ръководството на Пакистан има много ясна представа за това какво се случва в съседната им страна. "По думите на министъра ръководството на талибаните, което в момента контролира Афганистан, се старае да изгради пред света един нов образ на движението. Един по-либерален, по-хуманен, по-човешки образ", посочи Панайотов. "Аз засега не съм готов да споделя оптимизма на министър Хатак, но времето може да ме опровергае", допълни той. Според министъра е необходимо да се изчака и да се види какви са резултатите от управлението на талибаните, как се отнасят към правата на жените и момичетата, към правата на различните етнически малцинства в Афганистан.

На въпрос за случая "Чешнегирово" Панайотов каза, че в последните дни се "сипят откровени лъжи". Нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, заяви служебният министър. "Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военната прокуратура. Поради тази причина нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са могли да повлияят на това решение, защото не са участвали", отбеляза той. "Обвиненията предполагам, че ще продължат, защото очевидно целта е да бъдем уязвени без да имаме вина", каза още Панайотов.