В София бе направена демонстрация на полет с Ф-16. Специален кокпит бе инсталиран в столичен хотел, за да се пресъздаде усещането на движението във въздуха. Редица журналисти имаха възможността да се качат и опитат, а сред тях бе е човек на Dir.bg.

На събитието присъства и представителят на "Локхийд Мартин" Джеймс Робинсън, който преговаря от страна на фирмата по сделката, който разкри и как вървят преговорите.

"Надяваме се договорът за Ф-16 да стане факт през лятото. Говорим за месеците юни-юли, когато в България ще дойдат представители на американското правителство за договора. Ако се потвърди и подпише, то първите самолети Ф-16 Блок 70 ще пристигнат в България през 2023-а", обясни Робинсън.

"Вече е имало визита на хора от американското правителство, за да дискутират програмата. Когато договорът ще е готов, се очаква те да бъдат отново в София", допълни той.

Робинсън разкри още, че вече са водени разговори с Министерството на отбраната как ще се случат нещата около подготовката на пилотите ни.

"След като договорът стане факт, в България ще пристигнат военни инструктори, за да се договори как ще протече самото обучение", каза още Робинсън.

"Преместването на завода на "Локхийд Мартин" в САЩ върви по план и производството ще стартира още през лятото. От новия завод първо ще излязат самолетите, предназначени за Бахрейн, които трябва да се доставят през 2021 година. Самолетите, предназначени за България, ще са готови през 2023 година", каза още той.

Очаква се договорът за Ф-16 да стане факт през лятото, казва Джеймс Робинсън

Снимка: Павлин Даскалов

Както е известно, към момента разговорите между правителствата на България и САЩ са за доставката на 8 самолета Ф-16 Блок 70. Сделката ще е за около 1,8 млрд. лева.