Двамата са в Русе за участие в двудневния медиен фестивал "Българската Европа", организиран от сдружение "Европейски пространства".

Не може в такъв кризисен момент да се задават повърхностни въпроси, на които обикновено се отговаря едносрично, каза доц. Драганов, пояснявайки, че визира водещите телевизии.

"Не трябва и да се навлиза в личното пространство на хората, когато те все още са съвсем дебалансирани и не могат нито да съобщят нещо важно, нито пък е нормално да не бъдат оставени да се съвземат", добави експертът.

"Гледам ги (визираните журналисти) като хора, които не са чели Етичния кодекс на българските медии, гледам ги като хора, които малко са позабравили обноските си и доброто си възпитание", коментира още Драганов.

Доцент Лозанов отбеляза, че медиите си вършат работата - през истинско съчувствие информират за трагедията.

"Трябва обаче да има една граница – продължи той. – Непрекъснато едно и също - няма развитие сюжетът и повторението започва да има обратен ефект. В това отношение има сериозен проблем. Ще информираш, но в развитие, когато имаш какво да кажеш."

Втори проблем той вижда в пазенето на личната неприкосновеност:

"Когато едни хора са жертва, техните близки са жертва, не означава, че пада тяхната лична неприкосновеност. Разбира се, човешка история, да се вкара някакъв момент, който да събуди състрадание, е необходимо, но това трябва да стане много премерено и с голямо внимание."

Говорейки за трагедията в Хитрино, Георги Лозанов също постави въпроса за професионалната и човешката етика.

Той смята още, че медиите взаимно си влияят и се създава надпревара да не се изпусне човешката болка, но това не е основната цел на журналистиката.