В момента в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ, The European Medicines Agency - ЕМА) тече оценката на няколко лекарства за лечението на COVID-19, съобщи нашият представител в агенцията проф. Илко Гетов в "Лице в лице" по bTV. Четири продукта са в етап на проверка, уточни той.

Има и подадени документи за оценки на още пет ваксини срещу COVID-19. Към момента няма напредък по одобрението на руската ваксина "Спутник V", разкри още професорът.

"Резултатът в битката срещу вируса е в полза на науката. Имаме четири одобрени ваксини, имаме разрешено лекарство - Ремдесивир и в момента тече оценката на няколко лекарства, които биха могли да помогнат", коментира той.

По думите му към момента не е дневен ред прилагането на трета доза от вече използваните ваксини срещу заразата.

"Не е постъпила процедура за одобряване на трета доза ваксина срещу COVID-19. Моето лично мнение е, че преди да видим колко е ефикасна ваксинацията с две дози не се налагада се поставя трета доза. Засега имунният отговор е добър. Обсъжда се това да се прави при групи с ниска имунна защита", посочи проф. Илко Гетов.

"Най-честите нежелани реакции са постваксиналните. От 23.12.2020 г., когато беше разрешена първата ваксина, до момента са направени 55 промени в листовката на лекарството, за да могат пациенти и лекари да са максимално информирани", разкри той.

"При всички случаи трябва да намерим начин да се справим с COVID-19. Това ще стане, само ако сме заедно", подчерта проф. Гетов. 

По-рано стана ясно, че страната ни ще се стреми да засили темпа на ваксинация с раздаване на ваучери за пазаруване в пет големи български града срещу поставяне на доза срещу вируса. Самият здравен министър Стойчо Кацаров пък призна пред медиите в парламента, че четвъртата вълна ни е изненадала - дошла е по-рано от очакваното.