Младите етнографи при Хасковския младежки център и танцьорите на ансамбъл "Южняче" гостуваха на село Войводово, за да покажат традиционни за региона на Тракия и Родопите Еньовденски обичаи, информира БТА.

В църковния двор на храма "Света Петка" те представиха "Мълчана вода","Еньова буля" - народен момински обичай и други.

Еньовден е празник, свързан със слънцето, водата и билките, изпъстрен с гадания, предсказания и различни магически действия.

В народната представа от Еньовден започва далечното начало на зимата "Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг". Денят намалява и годината клони към зима. Хората са вярвали, че в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила, защото слънцето се къпе в нея. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова млади и стари са се търкаляли в росните поляни за здраве.

Снимка: БТА

Свързваме Еньовден с вярата в магическата сила на билките. Берат се рано сутрин, на изгрев слънце, защото по това време те са най-лековити. Набраните билки трябва да са "77 и половина" - за всички болести и за "болестта без име". От набраните билки жените правели еньовски китки и венци, които окачвали на различни места в къщата и през годината са ги ползвали за прикаждане или къпане на болни, за предпазване от магия.

Интересен обичай е "Еньова буля", познат в редица ямболски села. Срещу Еньовден всички моми се събират в една "честита" къща (мъжът и жената да са с първи брак и всичките им деца да са живи и здрави). Тук се донася "мълчана вода" в бял бакър и в нея всички пускат китките си с привързани на тях пръстени. Водата се оставя да нощува на керемидите или в градината до трендафила, за да "види звездите".

Снимка: БТА

На заранта момите се събират отново, кичат като булка момиченце до 7-годишна възраст от "честита" къща. Обличат го в дълга риза, покриват лицето му с червено було. На главата е със сребърна пара и венец от цветя, а на кръста - със сребърен колан. Едно от момичетата взема Еньовата буля на рамо и всички тръгват накуп да обикалят селото и пеят.

Вижте всички снимки ТУК>>>