Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна. Това обяви пред БНТ екоминистърът Емил Димитров.

"За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната, беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна", обясни той.

Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме - едното е Напоителни системи - 3700 километра канали, язовири. Другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и, разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават. "Студена" се пълни на 50 см, надявам се и на водопровода от София, който се изгражда, за да подаваме вода", каза министърът.

Емил Димитров показа нагледно как от Белмекен - Сестримо се подава вода за София.

"Язовир "Дяково" вече се пълни, защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът. Димитров каза още, че ТЕЦ-ът в Перник е точил вода, но в незначително количество, а "Стомана Перник" малко повече.

"Не искам да се надлъгваме. Ние сложим водомер, те викат: "Той е на ваша територия". Да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно да е така", коментира министър Димитров.

Той демонстрира и Националната информационна система за отпадъци - където са всички регистри и разкри ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери бяха върнати в Италия. Там властите признаха, че при тях е извършено нарушението. Сега карабинерите извършват мащабна акция. Вече контейнери ще идват само на пристанище Варна запад. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза, че ще плати цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне", разкри министърът.

Той каза, че сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Димитров обяви още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурор Иван Гешев - корабите са готови, а превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници - ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи. Когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", добави министърът.

Относно ситуацията в ТЕЦ Бобов дол той каза, че в момента нямат разрешение за горене на отпадъци. "Докато не си поставят филтри и системите за сигурност ще е така. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти", завърши Димитров.