Електронните цигари не са разрешение на проблема с вредния за здравето порок, предупреждава Световната здравна организация (СЗО) по повод отбелязвания днес Световен ден без тютюнопушене, съобщават Ройтерс и ДПА.

Въпреки отбелязания прогрес и глобалните усилия за разрешаването на проблема, светът вероятно няма да постигне поставената цел броят на пушачите да бъде ограничен с 30 процента до 2025 г. Ако сегашната тенденция се запази, броят им ще намалее само с 22 процента.

Експертите отбелязват напредък към целта само в двете Америки, като САЩ на този етап са "извън пистата". Части от Западна Европа са "в застой", най-вече заради неуспеха в окуражаването на жените да спрат да пушат. Африканските мъже също изостават, а употребата на тютюн в Близкия изток е на път да се повиши.

Според данни на СЗО пушачите по света са около 1,1 милиарда - една пета от глобалното население на възраст на и над 15 години. Общият брой на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е седем милиона годишно.

Хората на много места по света все още са в неведение как цигарите вредят на здравето им. Докато повечето са наясно, че тютюнопушенето повишава риска от рак, голяма част от населението в страни като Китай и Индия например не знае, че вредният навик е свързан и със сърдечносъдови заболявания.

"Тази година Денят без тютюнопушене цели да насочи обществено внимание към факта, че порокът не само причинява рак, но и на практика "разбива" сърца", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Освен високото кръвно налягане, тютюнопушенето е втората най-разпространена причина за сърдечносъдови заболявания, напомнят здравните експерти.

СЗО предупреждава, че електронните цигари не са разрешение на проблема. Те съдържат по-малко токсични вещества в сравнение с тютюневите продукти, но въпреки това също допринасят за развитието на сърдечносъдови и белодробни заболявания.

На 6-о място сме в Европа по производство на цигари

Страната ни се нарежда на шеста позиция в ЕС по производство на цигари, показват данни от анализ на Евростат за производството на цигари в Евросъюза през 2016 г. Анализът е по повод днешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим.

Страната ни е произвела около 21 милиарда къса цигари като пред нас са страни като Португалия /27 милиарда или пета позиция/ и Гърция /31 милиарда или четвърта позиция/, като тези три страни формират общо около 5 на сто от производството на цигари в ЕС.

В анализа се посочва, че тютюнопушенето е основна причина за рак на белите дробове, като у нас са констатирани над 3 400 смъртни случая от рак на белите дробове, което е около 3 процента от общия брой на смъртните случаи през въпросния период.

Броят на мъжете, починали от рак на белите дробове е бил почти четири пъти по-висок от този на жените - около 2 700 фатални изхода при мъжете, при 740 - при жените.

Лидер в производството на цигари е Германия

 В ЕС през 2016 г. са произведени над 527 милиарда цигари, като еквивалентът е в размер на 1000 цигари или приблизително 50 пакета с по 20 цигари на жител. Производствената стойност на произведените цигари възлиза на около 6,2 милиарда евро, отчитат данните на Евростат.

Безспорен лидер в производството на цигари в ЕС е Германия с произведени над 168 милиарда къса цигари или около 32 на сто от общия обем на производство на цигари в ЕС. На втора позиция е Полша - 99 милиарда или около 19 на сто от общия обем, а на трета позиция е Румъния - 77 милиарда или 15 на сто от общия обем производство на цигари в ЕС.

През въпросния период в ЕС са били констатирани над 270 хиляди смъртни случая от рак на белите дробове, което го нарежда като основен тип фатален рак в ЕС, който представлява над една пета /20 процента/ от всички смъртни случаи, свързани с рака. Мъжете в ЕС са били два пъти по-засегнати от жените: 184 600 мъже са умрели от рак на белия дроб, в сравнение с 88 800 жени.

В страните от ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария - 27 процента, следвана от Гърция, Дания, Полша и Холандия - всички по 24 процента, Белгия - 23 процента и Великобритания - 22 процента.

Най-ниски проценти на смъртни случаи от рак на белите дробове са регистрирани в Португалия и Латвия - по 15 на сто, Литва, Швеция и Словакия - всички по 16 на сто, отчита Евростат.

В ЕС само в България жените пушачи са повече от мъжете

В европейския регион на Световната здравна организация /СЗО/ само в България жените пушачи са повече от мъжете, съобщи доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Той посочи, че в региона 28 на сто от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент.

Според СЗО в България трябва да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, а препоръките на организацията за всички държави са свързани с пълно ограничаване на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите изделия, увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия. Алтернативните начини на пушене не са по-малко вредни, предупреди доц. Околийски.

Той призова Министерството на здравеопазването да инвестира много повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата.

Нови мерки срещу пушенето

Министерството на здравеопазването ще внесе проект за промени в Закона за здравето, според които се предвижда органите, контролиращи спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да бъдат в разширен състав, каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя посочи, че и представители на общинските власти ще бъдат включени в контрола на забраната.

Днес за 30-ти път се отбелязва Световния ден за борба с тютюнопушенето. На тел. 070010323 всеки може да се консултира и да получи помощ за отказ от тютюнопушенето.