Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация (СЗО) и американския Национален институт за борба с рака, цитирано от Ройтерс и БТА.

За проучването от 688 страници са допринесли около 70 учени. Според него "тютюнопушенето ще предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

"Очаква се смъртните случаи, свързани с тютюнопушене, да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80 процента от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Близо 80% от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият им брой в света се увеличава. Според здравни експерти на тютюнопушенето в света се падат най-голям брой от смъртните случаи, които биха могли да се избегнат.

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте. Въпреки че правителствата разполагат с начини за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези мерки.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 година.