"Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат". Това коментира пред БНР Николай Панков - експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството.

"Народните представители трябва да видят операция "Хоро", която се вихри в медийното пространство - как агенти на НАП се правят на Щирлиц и влизат в самодейни колективи, за да късат билетчета по 1,5 лв., а същевременно са изтървали крупни суми. Тези 8,2 млн. лв. са влезли в сила след съдебни решения", добави той.

Вчера Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. Мотивът на вносителите, е, че промяната, която днес влиза в пленарна зала, се прави с цел защита на националната сигурност. От финансовото министерство съобщиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв.

8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание, подчерта Николай Панков.

"В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много - около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост", обясни пред БНР експертът.

Той изтъкна, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив - 300 хил. лв.: "Представете си от тогава до сега колко е нараснала тази сума".

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство: "Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме - как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност".

По думите на експерта останалите вероизповедания нямат задължения. "Поставяме мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент". Николай Панков призова и президента "да не мълчи!". "Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството".

Ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ, категоричен е експертът по етническите въпроси.

Откъде идват пари за мюфтийството

"От 5 години получаваме по 2 млн. лв. годишно от турския Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция). Използват се главно за духовни училища и Висшия ислямски институт". Това междувременно обяви по bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Главното мюфтийство дължи 8 109 000 лв., каза той.

"Има политическа воля в момента от ГЕРБ и ДПС да се опростят заемите на Главното мюфтийство и ние приветстваме това. Живеем в трудни времена. Главно мюфтийство е единствената превенция срещу навлизането на радикални елементи в България", коментира той.

Фаик обясни, че парите, които ще получават оттук нататък от държавата всяка година по Закона за вероизповеданията, ще са за текущи разходи - заплати и осигуровки, и за капиталови разходи - ремонт на джамии. Субсидия от държавата ще получава и Българската православна църква.