Само 75 са свободните интензивни легла за пациенти с Covid-19 в София. Това сочи справка на регионалните здравни власти, като данните са актуални към късния следобед на 14 януари, предаде БНР.

В столицата са заети 1105 от общо 1878 болнични места за пациенти с коронавирус. 215 от болните са в тежко състояние.

Очаква се в следващите дни от регионалната здравна инспекция в столицата да издадат заповед за увеличаване на леглата за пациенти с вируса.

Математици пък предупредиха, че ако случаите нарастват с това темпо, България може да влезе в четвъртия - критичен етап, според плана за справяне с пандемията на правителството, до края на месеца. Това означава, че ще бъдат заети над 80 на сто от интензивните легла и може да се стигне до локдаун и затваряне на училища, съобщи Нова телевизия.

Според математическия модел, след пет дни 2 от общо 6-те зони, на които е разделена България ще са с 50% заетост на интензивните легла. Става дума за Северозападния и Североизточния район. По същото време в Северния централен район трябва да спре изцяло присъственото обучение за учениците, защото там заетите интензивни легла ще са достигнали критичните 80%. 

Същевременно от Министерство на здравеопазването съобщиха, че вчера в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" са доказани чрез Real Time RT-PCR 4 грипни вируса A(H3N2) в клинични проби на пациенти, хоспитализирани в МБАЛ Златоград.