Майките на деца с увреждания от групата "Системата ни убива" започват нова серия от протести, първият от които е насрочен за 17.30 часа пред сградата на Народното събрание. Надсловът на акцията е "Системата ни убива - системата е блокирала". Протестът е обявен като национален и ще се проведе в 13 града в страната. Причината е, че изтече крайният срок за приемане на закон, който да доведе до реформа в системата на хората с увреждания. Законът обаче още не е приет.

Красимира Обретенова е едно от лицата на протестите на майките на деца с увреждания, прекарала стотици часове заедно с детето си на жълтите павета и пред вратите на институциите. Тя е и жената, която осъди Социалното министерство заради начина, по който предоставя помощни средства. Дъщеря й е на 16 години. Родена е здрава, но менингит като малка й нанася непоправими увреждания. Преди 8 години решава да е по-близо до системата. Мести се в София, но и това не облекчава животът им. През април тази година тя избра да протестира, като напусне България и стана здравен имигрант.

"Тя изостави мене и детето ми, аз изоставям нея", обясни Красимира.

Избра да отглежда детето си в Холандия. Шест месеца по-късно една от мечтите й вече е факт - днес е първият ден, в който дъщеря й е била сама на училище.

"Училището е специализирано за деца в тежко състояние, има допълнителни услуги - водна и конна терапия, има страхотни специалисти, отношение, всичко, за което съм мечтала да се случи в България".

Разликата между Холандия и България определя като цивилизационно разминаване.

Приоритетът в България е инвалидна количка, за която по-късно разбира от доброволен социален работник, че тя не е функционална за дъщеря й. В България не се осигурява и никакъв медикамент, никакъв спрей за бързо реагиране на родителя, ако детето му получи пристъп, което е много важно.

Сега в Холандия получава безплатно спрей и специализираните храни, които са й стрували в България около 2000 лева.

Пълната промяна в живота на Красимира тепърва предстои. За първи път от 15 години тя ще има възможност да работи, каквото пожелае. Въпреки това, на хиляди километри от жълтите павета, тя не спира да се вълнува от проблемите, които до вчера са били и нейни.

Сега за 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания. Тя е убедена, че проблемът не е в децата с увреждания, а в системата, която ги убива.

"Най-много бе боли от сбъдването на мечтите ми, защото това нещо трябваше да се случи в България", споделя още Красимира Аврамова.

Манолова: Реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си

"Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа", заяви омбудсманът Мая Манолова пред NOVA.

 По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си.

"На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват", поясни Манолова.