Двама българи са задържани на яхта в Италия с голямо количество наркотично вещество. Това потвърди директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов във връзка с информацията, че двама български граждани са задържани на яхта в Италия с 11 тона хашиш.

"Разполагаме с малко информация. Колегите по международно оперативно сътрудничество в момента извършват проверки и се осъществява необходимата комуникация с италианските ни колеги. Операцията е на италианските служби", уточни главен комисар Спиридонов. Той не пожела да разкрие самоличността на задържаните, но поясни, че единият от тях е с криминална регистрация за шофиране в нетрезво състояние.

"В Италия ще има съдебно преследване спрямо тези лица, така че да не пречим на колегите", отбеляза гл. комисар Спиридонов.

"По отношение на това, че се задържат поредните българи в тази схема, самите вие знаете, че българите обикновено в трафика на наркотични вещества се използват по отношение на логистиката и превоза. Така че за съжаление най-вероятно ще продължат да бъдат задържани такива българи по света", коментира той.

Двамата българи са на 42 и 40 г и техните инициали са съответно К.И.и Г.Г. До успешната операция се стигнало след сътрудничеството на различни полиции в рамките на Европол. Експерти по борба с наркотрафика от Испания, Франция, Италия и Гърция открай време концентрирали вниманието си към маршрутите на трафикантите на хашиш от Мароко на изток.

На 70 морски мили югозападно от сицилианските брегове в условията на много бурно море, екип от шестима полицаи се качил на борда на яхтата и взел командването й въпреки че двамата българи се опитали да я потопят заедно с дрогата.

Плавателният съд бил след това изтеглен до пристанището на Поцало. Според италианските власти пазарната цена на хашиша е за над 100 млн евро.