Две жени от две села в община Търговище са сред новозаразените у нас с коронавирус. Те са жители на Буховци и Подгорица, били са на лечение в здравни заведения в Разград и в София, съобщи областният управител Митко Стайков на пресконференция на Областния щаб в Търговище. Болните са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ- Търговище; и двете имат съпътстващи заболявания, изолирани са в самостоятелни стаи.

Жената от Подгорица е на 58 г. Първоначално е била настанена в Първо вътрешно отделение, с множество заболявания, сред които и онкологично. До 1 юни е била на химиотерапия в столицата. Приета е в болницата в Търговище на 11 юни - по повод на заболяванията й и с двустранна пневмония. Прехвърлена е в Инфекциозното отделение, информира секретарят на РЗИ д-р Марин Йовов. Издирен е шофьорът на такси, с когото се е придвижила от София до селото.

Във Вътрешното отделение е извършена пълна дезинфекция. Десет души от персонала и 13 пациенти ще бъдат изследвани с по два теста и поставени под карантина. В отделението ще работят останалите лекари, ако се наложи - на 24-часови дежурства, допълни главният лекар на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков.

Жената от Буховци е на 51 г. Последно тя е била на хемодиализа в болницата в Разград, където е хоспитализирана в неврологичното отделение. Медиците в Търговище са били предупредени, взети са предварителни мерки.

Митко Стайков посочи, че са издирени контактните на двете жени. Изследват се и ще бъдат поставени под карантина и наблюдение. В населените места има екипи на полицията, РЗИ и общината.

Служител на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен е заразен с COVID-19. Той е работил през изминалите дни в с. Изгрев, където има огнище на новия коронавирус, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Извършва се цялостна дезинфекция на сградата на РЗИ - Шумен. От близки и контактували със служителя лица, който е под карантина, са взети проби за изследване, включително и 18 проби от негови колеги.

Девет нови случая на заразени с коронавирус са установени в с. Изгрев, хората са поставени под карантина. Има и една положителна проба за COVID-19 на пациент в МБАЛ - Шумен. Така новите случаи на заразени с коронавирус в областта през последното денонощие са 11. Дванайсетият случай, отчетен в Националната информационна система за областта, се проверява, уточняват от пресцентъра на РЗИ - Шумен.

Продължава масовото тестване за коронавирус в с. Изгрев, както и на жители на село Тъкач, където ще бъдат обхванати хората с повече социални контакти и рискови групи, които имат всекидневен пряк контакт с населението.

Както вече писахме, работници от още едно предприятие в Доспат са позитивни за новия коронавирус, информират от РЗИ-Смолян. Седем души от фирма за производство на плетиво в града са показали положителни проби. На предприятието са предписани противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията, уточняват от РЗИ. С положителна проба през последното денонощие е и 61-годишен пациент от инфекциозното отделение в МБАЛ-Смолян.

Заразените работници са поставени под 28-дневна домашна изолация при наблюдение от личните лекари. На 14-дневна карантина са подложени колегите им от предприятието, които са били в контакт с тях. Новите случаи на коронавирус станаха известни, след като собственикът на предприятието осигури тестове за всички работници.