Две транссексуални жени бяха избрани в германския парламент - нещо, което се случва за първи път в историята на страната, предаде Ройтерс.

Това са Теса Ганзерер и Нике Славик от Зелените.

Екологичната партия остана трета на произведените в неделя парламентарни избори в Германия, повишавайки своя дял от гласовете от 9,8 на сто през 2017 г. до 14,8 процента - най-високия резултат в историята си. Очаква се Зелените да играят ключова роля за формирането на новото германско правителство, което да е трипартийно, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е историческа победа" за партията и за цялата общност на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, каза пред Ройтерс 44-годишната Ганзерер. Тя добави, че резултатите символизират едно отворено и толерантно общество.

Приоритет номер едно в Бундестага за Ганзерер, която беше избрана в регионалния парламент на провинция Бавария през 2013 г., е облекчаването на процедурата за потвърждаване на промяната на пола в документите за самоличност. Транссексуалната депутатка, която има двама синове, иска също законови промени, които да позволят на лесбийките да осиновяват деца.

Славик, на 27 години, нарече резултатите "невероятни".

Тя си осигури място в парламента чрез листатата на Зелените в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия.

"Лудост! Все още не мога да го повярвам напълно, но с този исторически изборен резултат аз определено ще бъда член на следващия Бундестаг", заяви Славик в своя публикация в Инстаграм.

Тя призова за национален план за действие срещу хомофобията и трансфобията, за закон за самоопределянето и за подобрения във федералния закон срещу дискриминацията.

В Германия хомосексуалността е декриминализирана през 1969 г., а еднополовите бракове бяха узаконени през 2017 г. Престъпленията от омраза срещу хората от ЛГБТ+ общността обаче са се увеличили с 36 процента миналата година, сочат полицейски данни, които изваждат на показ една засилваща се тенденция на хомофобия в части от германското общество, отбелязва Ройтерс.