Олаф Шолц - кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, обяви, че е получил мандат да води следващото правителство, след като стана ясно, че партията му печели изборите в Германия, макар и с малка преднина пред Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. Той заяви, че ще се опита да сформира коалиция със Зелените и Свободните демократи (СвДП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шолц, посрещнат с аплодисменти в партийната централа в Берлин и букет от червени и бели цветя, подчерта, че избирателите ясно са показали на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, че е дошло време да отидат в опозиция след 16 години на власт.

"Гласоподавателите се изразиха много ясно. Те казаха кой трябва да сформира следващото правителство. Те укрепиха позициите на три партии - социалдемократите, Зелените и СвДП и следователно това е ясният мандат, даден от гражданите на тази държава - тези три партии трябва да сформират следващото правителство", заяви още той.

По последни данни социалдемократите получават около 26% от гласовете на германците, докато втората политическа сила - партията на Меркел -  малко повече от 24%.

Много важна роля ще играят третата и четвъртата политическа сила. Трети ще бъдат Зелените, които отбелязват исторически резултат. Четвърти са либералите, които традиционно присъстват в германския Бундестаг. Именно от тези две партии ще зависи как ще изглежда следващата управляваща коалиция. Сигурно е обаче, че започват много продължителни коалиционни разговори, коментират анализатори, цитирани от БНТ.

Очертава се да има "светофарна" коалиция

В Германия предстоят месеци на трудни преговори за съставяне на коалиционно правителство след вчерашните федералните избори, чиито резултати показват, че три партии ще трябва да се обединят, за да съберат над 50 процента от местата в Бундестага, пишат в свой анализ Томас Ескрит и Ема Томасон от Ройтерс.

Ето кои са възможните коалиции и някои от компромисите, които ще са необходими, за да се споразумеят.

След като лявоцентристките социалдемократи на Олаф Шолц излязоха на първо място, те казаха, че ще опитат да сформират коалиция със "Зелените" и СвДП.

ГСДП и "Зелените", които управляваха заедно от 1998 г. до 2005 г. по времето на канцлера Герхард Шрьодер, като цяло имат еднакви виждания за политиките в сферата на околната среда и вдигането на данъците и социалните разходи, но "Зелените" са доста по-войнствено настроени към Русия.

Но ако ГСДП иска да си върне канцлерството за първи път от 2005 г., партията ще трябва да убеди либералните свободни демократи да се присъединят към "светофарната" коалиция, наричана така заради цветовете на трите партии - червено, зелено и жълто.

Лидерът на СвДП Кристиан Линднер се изказа хладно за тази възможност и заяви, че легализирането на канабиса е почти единствената политика, по която партията му лесно би се съгласила с ГСДП и "Зелените".

Либералите водят много по-дясна политика по икономическите въпроси от ГСДП и "Зелените", на биха могли да направят компромис, ако получат финансовото министерство.

"Ямайка" (ХДС/ХСС, "Зелени", СвДП)

Въпреки че християндемократите са на второ място, техният кандидат Армин Лашет каза, че те все пак ще се опитат да съставят правителство със СвДП и "Зелените".

"Християнлиберални" правителства са управлявали Германия през по-голямата част от следвоенния период и двете партии имат близки позиции в сферата на икономическата политика. Но нямат достатъчно депутати, за да управляват сами. Биха могли да се опитат да сформират коалиция "Ямайка" със "Зелените" - цветовете на трите партии са черно, жълто и зелено като знамето на тази държава.

Такъв съюз обаче също няма да е лесен: лидерът на либералите Кристиан Линднер през 2017 г. неочаквано се оттегли от преговорите за сформиране на коалиция "Ямайка".

"Зелените" и СвДП силно се различават в политиката си за околната среда, а и консерваторите, и либералите подкрепят същественото увеличаване на разходите за отбрана.

Голяма коалиция (ХДС, ГСДП или ХДС, ГСДП и "Зелените")

ГСДП неохотно беше по-малък партньор на консерваторите на Меркел през 12 от последните 16 години. Социалдемократите изключиха възможността отново да да работят с тях, но така бяха казали и преди изборите през 2017 г., а в крайна сметка се съгласиха, когато другите варианти се провалиха.

"Червено-червено-зелена"коалиция (ГСДП, "Левите", "Зелените")

Преди изборите консерваторите заговориха за опасността, която крие една такава коалиция, в която влиза и твърдолинейната лява партия "Левите" - наследник на комунистическата партия, управлявала Източна Германия. Обаче трите партии не успяха да спечелят достатъчно места за да съставят коалиция.

"Левите" не успяха да прескочат прага от 5 процента, необходим за влизане в парламента, но спечелиха мажоритарния вот в три избирателни района, така че ще получат всички места, които им се полагат за резултата от 4,9 процента, макар че това не е достатъчно за управление на лява коалиция.