Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани за схемата, чрез която според държавното обвинение е източвана здравната каса (НЗОК) с незаконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св Мина" в Благоевград. Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че са задържани общо седем души и се подготвят обвинения. За обществото вероятно не е тайна, че има такива практики, обобщи той.

Става дума за пътя на лекарствата от вносителя, като те не стигат до онкоболните и се изнасят за чужбина чрез незаконен реекспорт. Това е търговия с живота на хората, посочи Гешев.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изключи възможността групата да е функционирала повече от година.

Медикаментите, които са реекспортирани не могат да бъдат купени свободно, нито намерени в мрежата. Схемата работела по следния начин - на раково болни не са вливани, но са изписвани въпросните лекарства. А вливанията са ставали само на хартия.

При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари. А медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока.Тепърва ще се прави експетиза на това, което е вливано на болните. Съмненията са, че не са оригинални лекартсва, които не е ясно как са придобити.

Двете болници не са свързани пряко. Но групата имала ръководител. Той намирал посредниците, които се свързвали с медиците по веригата.

Заместник-директорът на ГДБОП Стефан Джолев обясни, че преди година е постъпил сигнал по случая.

Според Иван Гешев този случай показва, че има социално икономически проблем. Трябват закондателни мерки и работа от страна на МЗ.