"Изкуствен интелект" с 45%, "сглобка" с 37 на сто и "времеубежище" с 35% от гласовете са знаковите думи и изрази за 2023-та за България. Това е изборът на хората в станалото традиционно проучване "Думи на годината" на платформата за грамотност "Как се пише?". В челната десетка се нареждат още "война", "Шенген", "демонтаж", "ротация", "Букър", "евроантлантик" и PISA.

Кампанията цели чрез езиковите нагласи да проследи общественото мнение за това кои са били най-важните теми през изминалата година. В онлайн анкетата всеки имаше възможност да гласува за три лайтмотива на 2023-та. В проучването отново се включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език с помощта на анализа на системата за глобален медиен мониторинг Sensika. Единственото съвпадение между двете класации е споменаването на "война".

Словосъчетанието победител "изкуствен интелект" ни свързва с глобалните тенденции. Употребата му се е повишила почти 5 пъти в сравнение с 2022-ра, отбелязват организаторите на инициативата - д-р Павлина Върбанова, създателка на "Как се пише?", и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка.

"Тази година наблюдаваме нещо положително, а именно пробив в политическите теми чрез още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата - "времеубежище" и "Букър", и са свързани с романа на Георги Господинов", обръща внимание д-р Върбанова. Изглежда, че гласувайки за "изкуствен интелект" и "времеубежище", се опитваме да се изтръгнем от лапите на политическото, допълва тя.

Думата "война", която водеше класацията при предходното изследване, сега е на 4-то място, и то с чувствително изоставане от първите три, посочва Доротея Николова. Според неятова е знак, че претръпваме дори към немислимото доскоро, макар че вече се води още една война - в Близкия изток.

"Сглобка" и "времеубежище" са от рубриката "и ний сме дали нещо на света". Първото - с малко ирония, второто - с много гордост", коментира Веселина Седларска, член на журито на кампанията. Тя е убедена, че с тези думи ще останем в световната политика и световната литература, което потвърждава международния мащаб на тазгодишния избор на дума на годината.

Доц. Георги Лозанов, също член на журито, е категоричен, че войната в мисленето на българите в последна сметка е между евроатлантизма и възраждащия се съветизъм, а на местна сцена се разиграва в политическа битка срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия. Според него сглобката, въпреки иронията в думата, пази принадлежността ни към евроатлантическия свят, а книги като "Времеубежище" са техни посланици в него.

"Хората се замерват с думи, словото се милитаризира и не знам то ли подражава на реалността, или реалността подражава на него. Просто ми се иска "война" да спре да звучи актуално и да изчезне от списъка", отбелязва д-р Иван Ланджев, който е сред членовете на журито. Той споделя и наблюдението си, че има добри новини, защото в класацията са включени и думи постижения - маркери на успехи, които ще останат. "Имаме си и една нова дума, подарък от съчинителя. Тя се откроява, нея изкуствен интелект не може да я измисли", казва той.

Проучването сред нагласите на хората протече в три етапа. В първия - от 8 до 12 януари - всеки имаше възможност да даде предложения за думи на годината на страниците на "Как се пише?" във Facebook и Threads, както и в Х. Обобщеният списък съдържаше 195 различни думи и изрази. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членното жури отся 10. Кои 3 от тях са най-значимите за нас като общество, избирахме в анкета от 15 до 20 януари в третия, последен етап.

През 2022-ра на челни позиции бяха "война", "инфлация", "Украйна" и "избори". А през 2021-ва на първите три места в анкетата се наредиха некнижовната дума"преценям", "антиваксър" и "изчегъртване".

Журито в допитването отново беше съставено от дългогодишни наблюдатели и участници в обществените процеси у нас и езикови експерти: д-р Павлина Върбанова - създателка на платформата "Как се пише?", доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска -журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература и журналистка, и д-р Иван Ланджев- поет и есеист.

Медиен анализ

Анализът на системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika с помощта на софтуерни инструменти и модели за машинно обучение, тренирани на български език, стъпва на проверени 10 милиона и 600 хиляди публикации в 9730 информационни онлайн източниказа периода 1 януари - 31 декември 2023 г.