Кембриджкият речник на английския език определи "постоянство" (perseverance) за дума на годината, съобщи сайтът на вестник "Индипендънт".

Изборът е в чест на едноименния марсоход на НАСА, който търси живот на Червената планета.

Според мениджъра на издателския отдел на "Cambridge Dictionary" Уендалин Никълс, "често наблюдаваме скокове в търсенията на думи, свързани с актуални събития, когато тези думи са по-малко познати". Затова е логично, че търсенията на думата са се увеличили след спускането на марсохода на НАСА.

Значението на думата "perseverance" е потърсено в Кембриджкия речник повече от 243 хиляди пъти от началото на тази година, обясняват редакторите на изданието. Пикът е бил между 18 и 24 февруари, след като марсоходът се приземи на Червената планета.

Апаратът на НАСА "Пърсивиърънс" се спусна на повърхността на кратера Джезеро (Йезеро) на 18 февруари. Той работи в изцяло автоматичен режим. Американските учени се надяват с негова помощ да открият следи от живот на Червената планета. Марсоходът вече успя да вземе скални проби, които предстои да бъдат изпратени към Земята през 30-те години.

"Точно както е необходима упоритост, за да се приземи марсоход на Марс, така е необходима и упоритост, за да се справим с предизвикателствата и смущенията в живота ни, причинени от COVID-19, климатичните бедствия, политическата нестабилност и конфликтите. Ние оценихме тази връзка и смятаме, че потребителите на речника на Кеймбридж също го правят.", каза Уендалин Никълс пред Sky News.

През януари тази година търсенията в уебсайта на Cambridge Dictionary се увеличиха за "insurrection" (въстание), "impeachment" (импийчмънт), "inauguration" (встъпване в длъжност) и "acquit" (оправдаване), тъй като президентските избори в САЩ привлякоха вниманието на целия свят. Според редакторите това е още едно доказателство, че думите, търсени в Cambridge Dictionary, често отразяват актуалните световни събития.

В началото на този месец Оксфорският речник на английския език посочи за дума на 2021 г. "vax", която означава ваксина, както и ваксиниране. Изрази, свързани с ваксини, са използвани много често през 2021 г. заради пандемията от Ковид-19.