Американският речник "Мериам Уебстър" (‎Merriam-Webster Dictionary) обяви "ваксина" (vaccine) за дума на 2021 г., съобщи Асошиейтед прес.

"Това е думата с най-високи показатели в нашите данни през всеки ден на 2021 г.", казва редакторът на речника Питър Соколовски пред агенцията преди официалното обявяване на новината.

"Думата показва две различни истории. Едната е научна - за забележителната скорост, с която бяха разработени ваксините. Но има и дебати в областта на политиката и политическата принадлежност и пристрастия. Тази дума носи две големи истории", обяснява той.

Изборът последва определянето на vax за дума на годината от издателите на Оксфордския речник на английския език. Затова пък за първа година пред 2020-та елксикографите от Оксфорд предпочетоха да не изберат дума на годината, тъй като според тях това бе "година, която не може да се опише с една дума".

Миналата година английският речник "Колинс" пък се спря на "локдаун", а "Мериам-Уебстър" определи "пандемия" за дума на годината.

Търсенето на думата "ваксина" в онлайн речника се е увеличило с 601 процента от 2020 г., когато през декември в ню Йорк е поставена първата ваксина срещу COVID-19 в Ню Йорк.