Посрещането на Нова година обикновено носи щастие и приятни моменти. С група нашенци, които решиха да посрещнат празника в заслон Черни връх, се случи точно обратното. След като застанали пред вратите на хижата, достъпът им бил отказан. Всичко приключило добре, след като се намесили от Планинската спасителна служба.

Кой носи отговорност за този развой на новогодишната нощ? Туристите ли са били слабо подготвени за планината или хижарите не са се намесили, когато е трябвало? Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни - те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват. Подценяването на рисковете води до критични ситуации. Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край. Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек", обясни Дойчин Василев пред България он еър.

"Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта Василев.