По Великден ще е най-тежката ситуация, след това очакваме спад на разпространението на коронавируса. Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове. Трябва да има график, за да не се получава струпване. Охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по двама-трима. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Статистиката показва, че 60-70% ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Тези, които трябва да влязат в болница, трябва да има как да бъдат лекувани", добави той.

"Не надценявайте ролята на банкнотите, а просто трябва да си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, дори едно просто забърсване има рязко намаляваме на шанса за заболяване", добави той.

"В Бургас дори преди заповедта на министър Ананиев в болниците бяха направили собствен план. Премахването на пейките също помага. Където се вземат мерки по-рано, е по-малък шансът за разпространение. В Пловдив има повече неспазване на правилата", каза още той.

Кунчев обясни още, че вирусът е въздушно-капкова инфекция и ползването на защитни средства предпазва, но не на 100%. "Презумпцията на медиците е, че всеки болен, до който имат достъп, е инфекциозно болен. Бяха направени стотици тестове, според мен ненужно. Този вирус сериозно циркулира и това, което може да направим, е да не осъществяваме контакти. Важното е да изкараме заболяването леко, да не го предаваме на други и ако е сериозно, да се лекуваме", каза още Кунчев.

"10 до 12 пъти е по-голям леталитета. При грипа е 0,2-0,3 при тази болест в някои страни стигна 3%. Това надали ще продължи повече от 3 месеца. Не може да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял. Никой не може да каже очаква ли се втора вълна на заразяване", добави доцентът.

"При въздушно-капкова инфекция е невъзможно да се спре разпространението. Очертава се, че около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем", каза Кунчев.

"Ако получим 1 млн. теста, ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Ние вече имаме всякакви тестове, всеки се опитва да се включи в нишата", добави Кунчев и призова да се ползва утвърдена информация, а не "Гугъл".