Установено е, че от дома за възрастни са били извършени 69 нерегламентирани транзакции на обща стойност 213 790 лева. Директорът на дома Параскева Бърнева е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата, съобщи БТА.

Домът в Княжево се слави като първият социален дом в Европа, строен от руски емигранти, белогвардейци.

По думите на ръководителя на звеното за вътрешен контрол Ботьо Ботев става въпрос за "чиста кражба" от страна на главната счетоводителка Снежана Стоенчева, която също е уволнена. Периодът, в който са установени нарушенията, е от 2008 до 2010 г. Проверяващите са установили, че една трета от банковите тегления на бюджетното финансиране на дома не са отразявани в касовите документи на институцията.

Парите, които са били присвоявани, са били оправдавани с неистински, според проверяващите, документи.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете са успявали да присвоят през последните няколко години над 80% от тях.  В същото време настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, което е било установено при проверката.

По думите на Ботев през 2009 година е имало кражба, при която е изчезнала метална каса с документи, за която сега е установено, че е инсценировка.

Проверяващите ще прегледат и документите за финансовите операции от 2002 година досега.

Възложени са спешни проверки на всички звена със социални услуги, обяви на пресконференция в Столична община кметът на София Йорданка Фандъкова.

За миналата година дирекция "Вътрешен одит" към общината е извършила 48 проверки в общински структури, каза още тя. Сред проверките е продажбата и отдаването под наем на общински жилища в четири столични района, медицинските услуги в детски градини и училища, работата по инвестиционния контрол в зелената система, работата на ОП "Екоравновесие", както и работата на осем дирекции на общината, половината районни администрации.

Звеното за вътрешен контрол е проверявало работата на "Столичен автотранспорт", "Озеленяване", "ЦГМ", "Пета МБАЛ", "Лозана".
Проверката в Пета градска болница е заради изчезнали 180 хиляди лева.