Законопроектът бе предложен от лидера на РЗС Яне Янев и народни представители. Той предвижда доходи и имущество да обявяват кандидатите за депутати, президент, вицепрезидент, за евродепутати и еврокомисари, както и шефове на ЕРП-та, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове.
"Всички лица в управителни органи на организации с нестопанска цел също трябва да декларират доходите си. Те се трансформират от какавиди в пеперуди в политическото пространство и се превръщат в партии", коментира депутатът миналата седмица.

Днес от Български център за нестопанско право (БЦНП), Форум "Гражданско участие, Сдружение "Деветашко плато", Програма "Достъп до информация", Българското дружество за защита на птиците, Националната мрежа за децата и други обявиха, че не са спазени никакви законови процедури и законопроектът не е бил обсъден със засегнатите страни, предаде БТА.
Според ръководствата това се е случило на тъмно, а истинската причина е, че се страхуват от хората, които излизат на улицата, да протестират, предаде Дарик.

БЦНП вчера съобщи, че ще бъдат нарушени правата над 10 000 НПО-та, сред които училищни настоятелства, малки спортни клубове, родителски и пациентски организации, сдружения на хора с увреждания, доброволчески обединения и други.

Почти всички членове на управителните съвети на НПО организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове, заявиха недоволните.

Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41-вото Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете, заяви Любен Панов от Български център за нестопанско право.
Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, добави той.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда отбеляза, че от години е готов законопроект за доброволчеството, който не се приема, а сега се предлага законопроект, който ще затрудни допълнително действията на неправителствения сектор.

Междувременно стана ясно, че от РЗС днес са внесли изменение между първо и второ четене на законопроекта, който предвижда, че не всички НПО, регистрирани в обществена полза, трябва да декларират имущество, а само тези, които предходната година са били финансирани с публични средства или със средства по програми на ЕС.