До края на седмицата се очаква окончателният доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" от проверката в три столични болници, назначена заради смъртта на дете. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

По думите му в същия срок трябва да бъдат готови и 4 протокола, изготвени от независими експерти - по един протокол от всяка болница и един протокол от констатациите при общопрактикуващия лекар на починалото дете. Тогава ще правим изводи, допълни той.

Ананиев изрази притеснението си от създаването на противопоставяне между лекари и пациенти. Всички ние сме пациенти и във всеки момент може да имаме нужда от медицинска помощ. Няма кой друг да ни я даде освен нашите медици, добави още той.

Припомняме, че първите изследвания на малкия Александър показаха, че малкото момченце е развило тежка пневмония, която е довела до фаталния край. Междувременно шефовете на трите болници, които имаха отношение по случая, бяха временно отстранени. В случая се намеси и премиерът Бойко Борисов, който поиска отстраняването на директорите на Столичната педиатрия, болница Лозенец и "Пирогов".

След отстраняване на директори и лекари в трите болници, двама анестезиолози напуснаха столичната педиатрия. Кризата в лечебницата започна, след като 3-годишното момче издъхна, а родителите му обявиха медиците в бездействие.