България очаква становище на Венецианската комисия за внесените в Народното събрание промени в Конституцията в началото на октомври тази година. Предложените изменения в основния закон бяха тема на днешния разговор между премиера акад. Николай Денков и представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, каквото е официалното име на консултативния орган към Съвета на Европа (СЕ), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

От особено значение за нашата страна са подготвяните промени в структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него. Те са в отговор на препоръки на Европейската комисия за прилагане на върховенството на правото в нашата страна от 5 юли тази година и са изискване на Нидерландия за приемането на България в Шенгенското пространство.

"С промените в Конституцията се цели да се намали политическото влияние в съдебната ни система", подчерта министър-председателят. Той изтъкна още, че гражданите нямат доверие в българското правораздаване заради бавното правосъдие и липсата на осъдителни присъди по делата, свързани с корупция и злоупотреба с власт.

По време на срещата представителите на Венецианската комисия проявиха интерес към подготвяната реформа в статута на служебното правителство, възможностите за негово назначаване и правомощията му.

Европейската комисия за демокрация чрез право предоставя юридически съвети на държавите членки на СЕ по законопроекти или влезли в сила закони в областите на демократични институции и основни права, конституционно право и съдебна система, избори, референдуми и политически партии, припомнят от правителствената информационна служба.

Снимка: БТА

По-рано през деня министърът на правосъдието правосъдието Атанас Славов също обсъди предложенията за промени в Конституцията на България с докладчици от Венецианската комисия. Посещението им в София е част от процедурата по събиране на мнения за предстоящите промени в основния закон при изграждането на становището на комисията.

В предаването "Лице в лице" по bTV той обясни, че основната цел на членовете на Венецианската комисия е да проучат как предложените промени в Конституция ще се прилагат на практика. 

Славов уточни, че членовете на комисията задават конкретни въпроси за правомощията на органите, които се променят. Позицията им ще стане ясна в следващия доклад, който се очаква до две-три седмици.

"Текстовете за промяна на Конституцията, които са внесени в Народното събрание, особено в частта за промените в съдебната власт, следват много плътно предишните становища на Венецианската комисия - и по проекта за конституционни промени от 2015 г., и по проекта на ГЕРБ от 2020 г. и десетилетия преди това, когато е ставало въпрос за структурата на Висшия съдебен съвет", допълни Славов.

Славов подчерта, че с предложените промени в областта на съдебната власт се цели да се изпълнят дългогодишните препоръки за осигуряване на независимост на съда, намаляване на властта на главния прокурор и осигуряване на контрол и отчетност на прокуратурата. Една от основните теми в разговорите беше статутът на служебните правителства, засилването на ролята на парламента и плавното преминаване на властта в период на нестабилност и чести парламентарни избори. Друга засегната тема беше обхватът и механизмът на действие на индивидуалната конституционна жалба, отбеляза той.