От днес започват разпити и на множеството свидетели на инцидента в Силистра, при който светлинно-звукова граната рани три деца по време на демонстрация на МВР. Ако се докаже вина на човек, то предвиденото в закона наказание за причиняване на телесна повреда при боравене с взривни вещества е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Пострадалите деца са били на около 50 метра от взрива. Разследването как точно са били ранени все още е в начална фаза.

Оказа се, че експерти от СОБТ е трябвало да направят огледа, тъй като този тип инциденти се разследват именно от баретите. Според прокуратурата все още е твърде рано за заключения, но водещата версия е именно тази - дефектна граната.

"Вчера беше посетено местопроизшествието от специализирана група, каквато винаги посещава огледите на местопроизшествие с взривни вещества. Те ще назначат своите експертизи, за да кажат, как се е стигнало до този инцидент", каза Ивелин Чафаланов - зам.окръжен прокурор на Силистра.

Освен че директорът на полицията в Силистра е отстранен до изясняване на случая, от МВР си забраниха използването, на каквато и да е пиротехника при демонстрации.

Състоянието на трите деца е стабилно, като само едно от тях остава в болница - 6-годишната Катерина. Детето и родителите му са вече по-спокойни.

"Едни полицаи казаха, ето я докторката. После, когато сложиха кремче, линейката дойде и там бях на тази линейка. Уплаших се. Сега съм добре", каза Катерина. Нощта мина с големи болки в крачето, после й дадоха успокоително и се успокои. Не я болеше повече", сподели майка ѝ - Радостина.

Пострадалите деца са били на около 50 метра от взрива.