Директорът на Областната дирекция на МВР в Силистра Юлиян Караславов е отстранен временно от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, докато не приключи дисциплинарното производство срещу него, съобщиха от пресцентъра на МВР.

То е образувано, след като днес при провеждане на демонстрация във връзка със състезание "Ваканция, здравей!" в Силистра три 6-годишни деца пострадаха при взривяване на светлинно-звукова граната. 

По разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, ГД "Национална полиция" започва проверка за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до инцидента. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.

Едно от пострадалите деца - 6-годишно момиченце е прието в Университетската болница "Медика" в Русе. То е с осем процента изгаряния, но в стабилно състояние. Детето обаче е много стресирано и уплашено, каза д-р Наско Тютюнджиев от отделението по пластична хирургия в УМБАЛ "Медика" в града.

Осколка от взривената граната ранява още две момченца от детска градина. Те са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени.

Д-р Тютюнджиев обясни, че изгарянията на момиченцето са от втора степен и са обработени. Засегнати са десният крак, дясната ръка, дясната половина на гръдния кош и шията.

"Надяваме се, че ще се възстанови напълно, но е още рано да се каже. Около половин час е продължила операцията. Предстои продължително лечение. Надяваме се да не се стига до пластика, а да овладеем положението само с превръзки. Това ще стане ясно след три-четири дни", каза д-р Тютюнджиев.

Болницата разполага с всички съвременни превръзки, необходими за лечение на изгаряния, а отделението по пластична хирургия е единствено на територията на няколко области.

Майката на детето - Радостина Радева, обясни, че е много стресирана от случилото се. Тя каза, че учителката на дъщеря й се е намесила много бързо и я е спасила, след като якето й пламнало.