Шестгодишното момиченце, прието днес в Университетската болница "Медика" в Русе, след като е пострадало при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната в Силистра, е с 8 процента изгаряния, но в стабилно състояние. То е много стресирано и уплашено, каза д-р Наско Тютюнджиев от отделението по пластична хирургия в УМБАЛ "Медика" в града, цитирана от БТА.

Майката на детето - Радостина Радева, сподели, че е много стресирана от случилото се. Тя каза, че учителката на дъщеря й се е намесила много бързо и я е спасила, след като якето й пламнало.

Инцидентът стана около 11,00 часа днес на стадион "Доростол" в Силистра, където полицията в града извърши демонстрация по залавяне на престъпник. Проявата е заключителна по програмата "Ваканция, здравей", която се провежда в детски градини и училища. Осколка от взривената граната рани още две момченца от детска градина. Те са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени.

Д-р Тютюнджиев обясни, че изгарянията на момиченцето са от втора степен и са обработени. Засегнати са десният крак, дясната ръка, дясната половина на гръдния кош и шията.

"Надяваме се, че ще се възстанови напълно, но е още рано да се каже. Около половин час е продължила операцията. Предстои продължително лечение. Надяваме се да не се стига до пластика, а да овладеем положението само с превръзки. Това ще стане ясно след три-четири дни", каза д-р Тютюнджиев.

Болницата разполага с всички съвременни превръзки, необходими за лечение на изгаряния, а отделението по пластична хирургия е единствено на територията на няколко области.

Междувременно заради инцидента срещу директора на Областната дирекция на МВР в Силистра Юлиян Караславов започна дисциплинарно производство и до приключването му той е отстранен от длъжност по заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Предстои назначаването на съдебно-техническа и съдебномедицинска експертизи за установяване причините за инцидента.