Положителното е, че новата програма на МОН за безплатна почивка за учениците ще стигне до голяма група ученици. Учителите са разнопосочни в мнението си. Критериите са оставени във всяко едно от учителските ръководства, по този начин те ще създадат елементи на дискриминация и усещане за несправедливост. Това коментира в "Денят започва" Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

"Най-големите училища ще могат да изпратят 170 ученици, а по-малките до към 12. Трудно е да се подбере от едно голямо училище около 1000-1500 човека точно кои да бъдат, тепърва предстои да се обсъждат критериите. Една част ще бъдат социални, други по успех, трети в зависимост от участието в различни прояви, ще бъдат по-скоро социални критериите", заяви Диян Стаматов.

По думите му една от спирачките е, че хората вече са планували лятото си.

"Групите ще бъдат сформирани от различни класове, от различни випуски, подборът ще бъде труден", каза още Диян Стаматов.

Той призова за яснота относно реда, по който ще се заплаща труда на учителите, които ще ръководят тези групи, тъй като това като казус липсва в програмата.

"Заплащането трябва да бъде по-високо и заради извънредния труд, и заради спецификата", категоричен бе Диян Стаматов.

Правителството взе решение да финансира почивката на 30 хиляди ученици. Отпуснати са 15 милиона лева. Могат да се включат 5% от децата, кой ще отиде на почивка ще решава ръководството на всяко училище.