Директорът на "Пирогов" Асен Балтов очаква боят на пациентите с коронавирус да нарасне. Причина за това е струпването на хора по време на протестите през последните няколко дни. Той прогнозира, че първите резултати от масовите събития ще станат ясни през следващата седмица.

"Очаква се да има повишение на броя на случаите. Когато се събират много хора на едно място, когато са активни, емоционални, има викове", заяви Балтов пред Нова телевизия, а на въпрос дали така не опитва да влияе на политическите протести в страната, той отвърна: "Това го говорим не от вчера".

Попитан очаква първите резултати от масовите събирания, той уточни: "Обикновено идват между 7-ия и 10-ия ден след събитието - евентуално следващата седмица".

"София разполага с около 90 свободни легла в болниците. Ако се наложи, ще се отворят буферни отделения. В момента обаче, когато започнем да лекуваме само коронавирус, ще пострадат хронично-болните хора, тези с планови операции", поясни шефът на "Пирогов".

Той коментира и случая с пострадалото 21-годишно момче по време на протестите. В неделя то напусна "Пирогов" по собствено желание.

"Младежът беше приет с комоцио. Направен му е скенер, на който се вижда, че няма сериозни увреждания. Той дойде в съзнание, но имаше множество контузии по тялото. В неделя се самоизписа. Може би се е притеснил от медийната активност. Другият ранен е 29-годишен и още е в болницата", каза Балтов.